15. Selské slavnosti Holašovice

16.07.2012 13:58

Letošní 15. ročník Selských slavností se pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly a předsedy FOS ČR Zdeňka Pšenici uskuteční ve dnech 20. – 22. 7. 2012. Selské slavnosti je už tradičně konají v malebné vesničce Holašovice.

15. Selské slavnosti Holašovice
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Letos začínají už v pátek 20.7.2012 poledním zvoněním holašovické návesní kaple a dále pak pokračují celodenním sobotním a nedělním programem. V neděli v 17:00 hod Selské slavnosti končí.

Dnes již tradiční lidová slavnost je zasazena do prostředí holašovické návsi. Jejím základním rámcem je pořádání „lidového staročeského jarmarku“ s ukázkami tradičních i netradičních řemesel z celé České republiky, ale též ze Slovenska. Návštěvníci vyhledávají zejména předvádění původních řemesel a technik, které v dnešní, přetechnizované době, vytváří velmi působivou podívanou na zručnost a cit pro tradiční lidovou výrobu, která se váže k časům dávno zapomenutým. Předvádění jednotlivých výrob je prováděno řemeslníky v lidových kostýmech. Návštěvníci mají jedinečnou možnost si řadu řemesel sami vyzkoušet a jsou opět připraveny řemeslné tvůrčí dílny pro děti s rodiči.

Letos si při Selských slavnostech připomeneme 20 let od zápisu první české památky na seznam UNESCO a zároveň 40 let výročí založení této světové organizace. Selské slavnosti organizuje obecně prospěšná společnost Občané Jankova a Holašovice sobě a všem o.p.s. s garancí Obce Jankova a ve spolupráci s místními organizacemi a partnery.

Jarmark bude jako tradičně obohacen velice bohatým kulturním programem v lidovém duchu. Hosty letošních Selských slavností budou soubory nejenom z České republiky, ale i soubory ze Slovenska. Při letošních Selských slavnostech dojde k slavnostnímu udělení značky Regionální potravina Jihočeského kraje 2012. 

Návštěvníci jarmarku tak mají jedinečnou možnost porovnat rozdílnosti kultur a seznámit se s lidovými zvyky a obyčeji jednotlivých koutů naší země a se zahraničím. Selské slavnosti v Holašovicích se právem zařadily mezi nejkrásnější a nejvýznamnější folklorní festivaly v České republice s mezinárodní účastí.

V programu nebudou chybět vystoupení jarmarečních zpěváků, jihočeští heligonkáři se svými oblíbenými „lidovkami“. Program zpestří šermířská klání, kejklíř, vyhodnotíme nejlepší Jihočeskou buchtu a koláče. Na návsi budou k dispozici dětmi vyhledávané projížďky na koních, dobový dřevěný dětský ručně poháněný kolotoč a divácky atraktivní chytání kaprů z kádě do ruky apod..

Tak jako každoročně, bude jezdit do Holašovic z Českých Budějovic a zpět po dvou trasách (Branišov, Litvínovice) autobusová kyvadlová doprava dle jízdních řádů, které najdete společně s dalšími informacemi na internetu www.holasovice.eu.

Každý, kdo v době konání Selských slavností do Holašovic zavítá, si jistě z bohaté skladby programu vybere a z akce si odnese nezapomenutelný zážitek.

Celodenní vstupné 100,- Kč/os

Děti od 6ti do 14ti let a ZTP s průkazem 50,- Kč/os

Děti do 6ti let a vozíčkáři s doprovodem ZDARMA

 

Srdečné pozvání všem !

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…