15. Selské slavnosti Holašovice

16.07.2012 13:58

Letošní 15. ročník Selských slavností se pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly a předsedy FOS ČR Zdeňka Pšenici uskuteční ve dnech 20. – 22. 7. 2012. Selské slavnosti je už tradičně konají v malebné vesničce Holašovice.

15. Selské slavnosti Holašovice
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Letos začínají už v pátek 20.7.2012 poledním zvoněním holašovické návesní kaple a dále pak pokračují celodenním sobotním a nedělním programem. V neděli v 17:00 hod Selské slavnosti končí.

Dnes již tradiční lidová slavnost je zasazena do prostředí holašovické návsi. Jejím základním rámcem je pořádání „lidového staročeského jarmarku“ s ukázkami tradičních i netradičních řemesel z celé České republiky, ale též ze Slovenska. Návštěvníci vyhledávají zejména předvádění původních řemesel a technik, které v dnešní, přetechnizované době, vytváří velmi působivou podívanou na zručnost a cit pro tradiční lidovou výrobu, která se váže k časům dávno zapomenutým. Předvádění jednotlivých výrob je prováděno řemeslníky v lidových kostýmech. Návštěvníci mají jedinečnou možnost si řadu řemesel sami vyzkoušet a jsou opět připraveny řemeslné tvůrčí dílny pro děti s rodiči.

Letos si při Selských slavnostech připomeneme 20 let od zápisu první české památky na seznam UNESCO a zároveň 40 let výročí založení této světové organizace. Selské slavnosti organizuje obecně prospěšná společnost Občané Jankova a Holašovice sobě a všem o.p.s. s garancí Obce Jankova a ve spolupráci s místními organizacemi a partnery.

Jarmark bude jako tradičně obohacen velice bohatým kulturním programem v lidovém duchu. Hosty letošních Selských slavností budou soubory nejenom z České republiky, ale i soubory ze Slovenska. Při letošních Selských slavnostech dojde k slavnostnímu udělení značky Regionální potravina Jihočeského kraje 2012. 

Návštěvníci jarmarku tak mají jedinečnou možnost porovnat rozdílnosti kultur a seznámit se s lidovými zvyky a obyčeji jednotlivých koutů naší země a se zahraničím. Selské slavnosti v Holašovicích se právem zařadily mezi nejkrásnější a nejvýznamnější folklorní festivaly v České republice s mezinárodní účastí.

V programu nebudou chybět vystoupení jarmarečních zpěváků, jihočeští heligonkáři se svými oblíbenými „lidovkami“. Program zpestří šermířská klání, kejklíř, vyhodnotíme nejlepší Jihočeskou buchtu a koláče. Na návsi budou k dispozici dětmi vyhledávané projížďky na koních, dobový dřevěný dětský ručně poháněný kolotoč a divácky atraktivní chytání kaprů z kádě do ruky apod..

Tak jako každoročně, bude jezdit do Holašovic z Českých Budějovic a zpět po dvou trasách (Branišov, Litvínovice) autobusová kyvadlová doprava dle jízdních řádů, které najdete společně s dalšími informacemi na internetu www.holasovice.eu.

Každý, kdo v době konání Selských slavností do Holašovic zavítá, si jistě z bohaté skladby programu vybere a z akce si odnese nezapomenutelný zážitek.

Celodenní vstupné 100,- Kč/os

Děti od 6ti do 14ti let a ZTP s průkazem 50,- Kč/os

Děti do 6ti let a vozíčkáři s doprovodem ZDARMA

 

Srdečné pozvání všem !

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…