Atmosférický aerosol se v Plzni bude odebírat novou metodou

12.01.2013 18:53

Projekt Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, jehož cílem je zavedení nové metody odběru velikostně separovaného aerosolu s vysokým časovým rozlišením a s následnou analýzou odebraných vzorků, podpoří město z Fondu životního prostředí 87 tisíci korunami. Částku ještě musí schválit zastupitelstvo.

Atmosférický aerosol se v Plzni bude odebírat novou metodou
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Atmosférický aerosol je soubor tuhých, kapalných nebo směsných částic o velikosti 1nm až 100 µm suspendovaných v atmosféře alespoň po dobu umožňující jejich detekci. Aerosolové částice mohou negativně působit na zdraví obyvatel, snižují viditelnost a ovlivňují globální klima.

V současné době je automatický imisní monitoring sledování kvality ovzduší města Plzně vybaven přístroji, které zaznamenávají hmotnostní koncentrace PM10, PM2,5 a PM1. Způsob monitoringu umožňuje pouze omezenou analýzu velikostní distribuce hmoty aerosolu, nebo jeho morfologie a jeho chemického složení, přičemž ale podrobná znalost dynamiky velikostní distribuce hmoty aerosolu je klíčovým parametrem při rozlišování zdrojů aerosolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…