Benešov: Město čistí vodovodní potrubí ledovou tříští

01.01.2020 17:30

V závěru roku 2019 se město Benešov ve spolupráci s provozovatelem vodovodu společností Vodohospodářská společnost Benešov, s. r. o. rozhodlo využít inovativní metodu čištění vodovodní sítě pomocí ledové tříště, tzv. Ice pigging.

Benešov: Město čistí vodovodní potrubí ledovou tříští
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Jedná se moderní metodu čištění potrubí od usazenin vyvinutou před několika lety v Anglii, která se pomalu prosazuje i na českém trhu jako zajímavé řešení pro vodovody i potravinářský průmysl.
Mezi hlavní výhody této metody patří relativně malá časová náročnost. Dochází tak k minimalizaci odstávek pitné vody v souvislosti s čištěním sítě a tím i ke zvýšení komfortu odběratelů. Zároveň metoda nevyžaduje výkopové práce a jemná ledová tříšť je šetrná k potrubí, takže ji lze bez obav použít na potrubí z různých materiálů. To vše při zachování vysoké účinnosti odstraňování usazenin.

Proces čištění je relativně jednoduchý. Vybraný úsek se oddělí od zbytku sítě, na jednom konci se přes hydrant do potrubí vtlačí směs ledové tříště a soli. Sůl udržuje sypkost tříště, urychluje tání tříště a minimalizuje tak možnost poškození potrubí. Tříšť je pak pod tlakem hnána potrubím a odstraňuje usazeniny z vnitřního povrchu potrubí. Na druhém konci úseku pak z hydrantu vytéká směs ledové tříště, usazenin a vody.

Celkově je tato metoda rychlá, šetrná, efektivní a spotřebovává až o 50 % méně vody než běžné proplachování sítě.

V Benešově se v závěru roku čistil vybraný úsek sítě v Hrubínově ulici v délce 260 m. Akce proběhla hladce, samotné čištění trvalo asi 30 min. Provozovatel je s výsledky čištění spokojený a předpokládá, že zásah přispěje k prodloužení životnosti zmíněného úseku sítě i ke zvýšení spokojenosti napojených obyvatelů v dané lokalitě.

V rámci této akce  bylo využito uzavírky komunikací a byly zároveň vyměněny ovládací armatury na vodovodním řadu v křižovatkách, abychom maximálně omezili dopady na občany města.

Ing. Roman Tichovský, místostarosta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…