Benešov: Město se stará o své domy a byty

16.01.2020 6:32

Město Benešov si zachovalo vzhledem ke své velikosti poměrně rozsáhlý bytový fond, vlastní celkem 78 bytových domů, z toho jsou 4 domy s pečovatelskou službou. Péče a údržba těchto domů se skládá z mnoha různorodých činností, oprav a zásahů. V roce 2019 jich bylo realizováno téměř 2 500.

Benešov: Město se stará o své domy a byty
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Nemůžeme zde uvést úplně všechny činnosti, které úředníci technické správy Odboru správy majetku organizovali a zajišťovali. Podstatnou část těchto oprav tvoří kompletní rekonstrukce uvolněných bytů, tak aby mohly být opět pronajmuty novým nájemcům. V roce 2019 bylo takto rekonstruováno 48 bytů v majetku města.

Další podstatnou součástí údržby bytového fondu jsou různé revize, které ukládají příslušné zákony. Pro příklad uvádíme pravidelné revize elektrických rozvodů ve společných prostorech bytových domů (elektro revize v jednotlivých bytech jsou povinností nájemce). Kontroly komínů a kamen na tuhá paliva. Periodické kontroly kotelen, servisní prohlídky plynových kotlů (servis a revize plynových spotřebičů a kotlů v bytech jsou též povinností nájemce). Doplnění hasicích přístrojů do společných prostor bytových domů na základě revizních správ. Odborné zkoušky a inspekční prohlídky výtahů.

Další podstatnou částí údržby bytových domů jsou plánované rozsáhlejší opravy. Výměna vodorovných a svislých rozvodů vody v domech. Výmalba společných prostor, takto byly v roce 2019 vymalovány společné prostory v některých domech v ulici Pražská, Nová Pražská, Vlašimská, J. Švermy, J. Horáka a plánují se další. Probíhaly výměny podlahových krytin ve společných prostorech bytových domů. Tyto opravy jsou vždy realizovány po ukončení investičních akcí výměně oken a výtahu.

V minulém roce byly přeladěny všechny antény tak, aby proběhl plynulý přechod na nové vysílání.

Náročnější, i když na první pohled malou opravou je výměna starých poštovních schránek za nové. Tato akce musí vždy proběhnout tak, aby nebylo omezeno doručování korespondence našim nájemcům.

Za zmínění také stojí revizní kontrola funkčnosti tzv. suchovodů (rozvod pro tlakovou vodu pro případné použití při zásahu hasičů), kterými jsou opatřeny některé bytové domy. Řešení ucpaných dešťových svodů nebo instalace domovních nástěnek.

Bohužel poměrně často musí úředníci řešit vandalismus např. poškození dveří u výtahu nebo jiné ničení majetku města.

O domy a byty se staráme s péčí dobrého hospodáře, přesto nemůžeme ovlivnit veškeré situace, které přináší bydlení v domě s více sousedy, proto opakovaně doporučujeme všem našim nájemcům mít sjednané pojištění své domácnosti. Jednání se sousedy pokud dojde např. k zatečení vody po chybném zapojení pračky nebo myčky je pak vždy jednodušší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…