Benešov: Modernizace knihovny technologií RFID a selfcheck stanicí

16.12.2022 17:57 | Tisková zpráva

Stejně jako se vyvíjí moderní technologie, nejsou pozadu ani technologie zaměřené na ochranu majetku, zboží nebo v našem případě knihovního fondu. Tou nejnovější je RFID technologie (Radio Frequency Identification), kterou jsme v letošním roce pořídili do naší knihovny díky projektu Modernizace knihovny technologií RFID a selfcheck stanicí.

Benešov: Modernizace knihovny technologií RFID a selfcheck stanicí
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Na tento projekt jsme získali dotaci od Ministerstva kultury. Celkové náklady na projekt byly 752 620 Kč, výše dotace byla 509 000 Kč. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35222 lidí

Realizace projektu byla rozdělena do několika etap. Nejdřív bylo nutné nalepit tagy, nebo-li čipy do knih. Poté následovala instalace softwaru a čtecích zařízení na obslužné pulty a nakonec byly u vchodu do oddělení pro dospělé a do dětského oddělení instalovány bezpečnostní brány. Poslední fáze se týkala umístění selfcheck stanice, samoobslužného zařízení s dotykovým displejem, na kterém si čtenáři v oddělení pro dospělé sami mohou vypůjčit knihy a časopisy, rychle a bez čekání. Na tomto zařízení je také možné vytisknout stvrzenku se seznamem výpůjček a datem vrácení nebo si prohlédnout své čtenářské konto a prodloužit si výpůjčky.

Přínosem celého projektu je zjednodušení a urychlení procesu výpůjček, které ocení především uživatelé knihovny. Došlo k podstatně většímu zabezpečení knihovního fondu, snížení ztrát a odcizení jednotlivých položek z knihovního fondu a k efektivní správě celého fondu. Další velmi důležitou výhodou je vytvoření nového místa, a to bezkontaktního půjčovacího místa prostřednictvím selfcheck stanice.

Věříme, že naši čtenáři zrychlení procesu půjčování ocení a že se brzy naučí maximálně využívat samoobslužné zařízení, kde se sami a rychle odbaví bez čekání ve frontě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…