Benešov: Obnova kulturního dědictví je nadosah

27.02.2019 19:53

V dohledné době by se měla dočkat opravy jedna z nejcennějších památek v Benešově. Zastupitelé na svém zasedání 18. února 2019 přislíbili uvolnit jeden a půl milionu korun na obnovu střešní konstrukce kostela sv. Anny, který je právem považován za kulturní dědictví nás všech.

Benešov: Obnova kulturního dědictví je nadosah
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

S náklady dosahujícími téměř osm milionů korun se musí vypořádat vlastník této kulturní památky, kterým je Římskokatolická farnost Benešov. Rozpočet byl vyhotoven na podkladě projektové dokumentace z roku 2012.

Farnost se proto obrátila se žádostí o finanční podporu na město Benešov a zároveň také požádala o příspěvky ze dvou dotačních programů z rozpočtu Středočeského kraje. Farnost je připravena také vyhlásit veřejnou sbírku, kdy může přispět i široká veřejnost.

Barokní kostel sv. Anny je součástí komplexu piaristické koleje. Stavba koleje byla zahájena 26. července 1705 a byla zcela dokončena roku 1717. Byla provedena podle návrhu významného barokního architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho, jehož originál je doposud uchován v generálním archivu piaristů v Římě. Celková cena stavby koleje i kostela tehdy činila 40.000 zlatých. Pozn., vlastníkem piaristické koleje je Arcibiskupství pražské.

Krov je staticky narušen, je oslaben uhnitím některých částí, které je způsobeno zatékáním (zejména pod úžlabími), a neodbornou opravou v minulosti.  Vodorovné síly od krovu a krytiny se přenášejí na okolní zděné konstrukce a způsobují jejich poruchy – praskliny.  Krov je rovněž lokálně napaden dřevomorkou. Hlavním cílem je kompletní oprava krovu a střechy, včetně všech konstrukcí sanktusní věžičky. Stávající krytinu v celém rozsahu bude třeba demontovat vč. laťovaní a položit novou taškovou krytinu, tzv. bobrovky. Obnoveno má být také oplechování věžičky a všech úžlabí.

Díky vstřícnému rozhodnutí benešovských zastupitelů lze letos započít s obnovou duchovního stánku, který tvoří dominantu Masarykova náměstí a jehož průčelí je symbolem města. Zdali se letos podaří započít s obnovou v celém rozsahu prací nebo prozatím první etapy, bude záviset na úspěšnosti žádosti o dotaci ze Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…