Benešov hledal alternativy nové vizuální identity pomocí designérské soutěže

02.11.2021 6:32

Celou organizaci pro město zásadní soutěže se ujal Czechdesign. Vítězem pro tvorbu nového vizuálního stylu pro město Benešov se stal grafik Jakub Gruber, jehož návrhy zařadili na první místo jednohlasně všichni členové pětičlenné poroty složené z odborníků i zástupců města.

Benešov hledal alternativy nové vizuální identity pomocí designérské soutěže
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Návrh vítězné vizuální identity autora má potenciál žít si vlastním životem, má jednoduchou funkční komunikaci, která promlouvá směrem k obyvatelům. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že hospodský musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost?

hlasovalo: 42752 lidí
Vedle klíčového prvku, kterým je logo města, zahrnuje také volbu písma, oficiálních barev, podobu tiskovin, včetně dopisních papírů a vizitek, styl používání fotografií a ilustrací, aplikaci loga na propagační materiály... Komplexním výstupem bude na jaře 2022 grafický manuál vizuální identity města Benešov.

O soutěži

Benešov, stejně jako mnohá další města v ČR, se dlouhodobě potýká s problémem nejednotné vizuální prezentace. Ta velmi znesnadňuje komunikaci potřebných informací směrem k veřejnosti. V minulosti města neexistoval komplexní systém vizuální identity, pouze samostatné logo, které pro město v roce 2012 navrhl Ondřej Lovíšek.

Zástupci města si proto nechali zrealizovat ojedinělý sociologický výzkum vnímání současné identity Benešova místními obyvateli. Paralelně s běžícím výzkumem se město obrátilo na organizaci Czechdesign s cílem zorganizovat designérskou soutěž a najít nový a srozumitelný směr prezentace. Cílem soutěže bylo najít logický, komplexní a provázaný systém utvářející jednotnou vizuální identitu, která bude občanům blízká a srozumitelná.

Do soutěže bylo vybráno pět účastníků: Markéta Steinert, Jan Matoušek, Jakub Gruber, Helena Jiskrová a Studio Svéráz. Grafici ve svých návrzích přihlédli právě k průzkumu s širokou veřejností, který realizovala v květnu a červnu tohoto roku výzkumnice Dominika Potužáková s kolegyněmi. Všichni soutěžící za svůj návrh obdrželi skicovné, vítěz pak zakázku na vypracování rozsáhlého grafického manuálu, včetně implementace.

Porota designérské soutěže

Nezávislá část poroty:
Mgr. Kateřina Přidalová – teoretička designu,
MgA. Roman Černohous – grafický designér a typograf,
MgA. Miroslav Roubíček – grafický designér a pedagog

Závislá část poroty:
Ing. Jana Čechová – radní města,
Ing. Daniel Netušil – radní města

Hlasy poradní:
Ing. Jaroslav Hlavnička – starosta města Benešov,
Ing. Roman Tichovský – místostarosta města Benešov,
Mgr. Zdeněk Zahradníček – místostarosta města Benešov, jednatel KIC Benešov,
Mgr. Magda Zacharieva – tajemnice MěÚ Benešov,
Markéta Pazderová, DiS. – propagace a vztahy k veřejnosti, MěÚ Benešov,
Monika Dvořáková – dramaturgie a produkce KIC Benešov,
Alena Ochepovsky – pověřená ředitelka Muzea umění a designu Benešov,
Ing. Hana Zdvihalová – ředitelka Městské knihovny Benešov,
Ing. arch. Luboš Klabík – člen Komise pro architekturu a územní rozvoj města Benešov.

Vyhlášení podmínek designérské soutěže předcházel průzkum s veřejností, o kterém jsme informovali ZDE. Průzkum potvrdil oblíbenost symbolu hvězdy i sžití s modrou a žlutou barvou. Občané je vnímají jako typické až takřka rodinné barvy.

„Na svém říjnovém zasedání schválili zastupitelé podpis smlouvy právě s vítězem. Zároveň zde ze strany zastupitelů zazněly podněty, s kterými budeme při finalizaci manuálu pracovat. Najdeme prostor, aby se s návrhem mohli detailněji seznámit a mohli se k němu vyjádřit i další zastupitelé, kteří o to budou mít zájem,“ sdělila Markéta Pazderová, leader přeměny vizuální komunikace. „Jakub Gruber předložil přesvědčivý návrh vizuální identity města, jenž je přístupný, pozitivní, výrazný a snadno uchopitelný. Dle poroty autor vystihl náladu města a nejlépe pochopil jeho potřeby komunikace. Věřím, že Benešáky bude nová identita moc bavit, a že si ji zamilují."

Jakub Gruber
Grafický designér a absolvent UMPRUM Jakub Gruber se věnuje tvorbě vizuálních identit a knižnímu designu. Za grafický návrh knihy Hejno bez ptáků získal ocenění Nejkrásnější české knihy 2012. Vytvořil vizuální identitu Muzea umění a designu v Benešově a společně s Markétou Steinert spolupracoval na vizuální identitě města Svitavy.

Projekt nové vizuální identity města je součástí získaného dotačního titulu „Automatizace služeb MěÚ Benešov“, reg. č. CZ.03.4.74/0.0/0.0/19_109/00167. Dotace je přidělována z Evropského sociálního fondu z Operačního programu Zaměstnanost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…