Beroun: I přes prodělanou pandemii je město finančně zdravé

24.01.2021 20:12

Hospodaření měst a obcí komplikovala v loňském roce nejen mimořádná opatření proti šíření koronaviru, ale v závěru roku i přijetí nových daňových zákonů, které se negativně promítly do tvorby obecních rozpočtů na rok 2021. Přesto všechno si Beroun zachoval své „finanční zdraví“ a účetní rok zakončil k 31. 12. 2020 zůstatkem na účtu ve výši 114 milionů korun.

Beroun: I přes prodělanou pandemii je město finančně zdravé
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Byť toto číslo svou výší přímo vybízí k veřejné pochvale, jde o pouhý účetní údaj, který o reálném stavu městských financí nic nevypovídá, neboť zahrnuje i cenu již hotových a k 31. prosinci neuhrazených investic.

„Vypovídající hodnotu má pouze to, kolik z těchto peněz jsme schopni zapojit do rozpočtu na rok 2021. V našem případě se jedná o částku přesahující 43 milionů korun, která nám umožní pokračovat v plánovaných investicích do rozvoje městské infrastruktury,“ uvedla starostka Soňa Chalupová. Jak dále dodala, k tomuto výsledku hospodaření napomohla rovněž spolupráce s renomovanými odborníky. „Díky ní se nám podařilo velmi přesně odhadnout důsledky opatření, která nastala v souvislosti s pandemií koronaviru,“ připomněla.

Podle ekonoma Luďka Tesaře, který se téměř pětadvacet let specializuje na rozbor hospodaření měst a obcí a je spoluautorem zákona o rozpočtovém určení daní, je skvělý stav berounských financí založen na dosud výborné finanční likviditě a poměrně nízké zadluženosti.

Úvěrový rámec, který město využívá pro své investice, šetří miliony korun ročně i tím, jak roste cena např. stavebních prací. Díky úvěrovému rámci jsme schopni provést investici velmi rychle. Zároveň umožňuje městu využívat dotačních titulů, kde je nezbytnou podmínkou předfinancování projektů a finanční spoluúčast města.

V posledních čtyřech letech Beroun zlepšil své provozní saldo, vývoj běžných příjmů je lepší než vývoj běžných výdajů a již deset let vykazuje souhrnně přebytek rozpočtu. „Celkově lze vývoj financí označit za excelentní práci vedení města i ekonomického managementu. Svůj podíl na tom má i mimořádně vysoká výše investic do majetku města,“ hodnotí ekonomické počiny Berouna Luděk Tesař.

Kapitálové výdaje města na investiční projekty v roce 2020 přesáhly 271 milionů korun, což je 13 800 korun na jednoho obyvatele.

I přes dobré hospodaření ekonomové Berounu doporučují, aby uvážlivě využíval dotace, investoval zejména do technologií a majetku vytvářejících podmínky pro podnikání a bydlení a zaváděl nové technologie snižující provozní výdaje a zlepšující komfort služeb.

Dluh města je v současné době 103 milionů korun, které je schopno bez problémů splácet. Strop bezpečné zadluženosti byl přitom odborníky stanoven až na 500 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…