Beroun: Integrace městské autobusové dopravy se má stát v létě realitou

21.03.2020 8:36

Po několika letech příprav se začlenění MHD do Integrované dopravy Středočeského kraje stává realitou. Termín tohoto spojení se prodloužil i kvůli rekonstrukci Plzeňské ulice, nyní už ale nastává poslední fáze příprav.

Beroun: Integrace městské autobusové dopravy se má stát v létě realitou
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Změny v městské hromadné dopravě

Cestující MHD v Berouně tak čeká významná změna. Dosavadní linky A, B, C a H nahradí linky, které budou součástí integrovaného dopravního systému a budou podle jejich standardu označené.

Linka A (Králův Dvůr, Popovice – Beroun, Třída Míru – Nemocnice, areál)
Konkrétně linku A kompletně nahradí linka 425, některé spoje neskončí v nemocnici, ale budou pokračovat směr Hostím a Mořina.

Linka B (Králův Dvůr – Beroun – Nižbor – Žloukovice)
Část trasy linky B nahradí linka 380, která ale nebude pokračovat na Nižbor, pojede z Berouna dále na Prahu. Nový spoj z Berouna směr Nižbor a Žloukovice zajistí linky 631 a 349.

LINKA C (Beroun, Zdejcina – Beroun, Jarov)
V rámci integrované dopravy bude na Zdejcinu zajíždět linka 633, na Jarov pak linka 630.

LINKA H (Beroun, Hostim – Beroun, autobusové nádraží)
Na této trase bude jezdit spoj 425, nebude však zajíždět na autobusové nádraží.

Tyto změny byly provedeny s ohledem na maximální využití autobusových spojů a s využitím sumáře přepravovaných osob. Trasy nově připravovaných linek si můžete názorně prohlédnout na přiloženém obrázku ve fotogalerii.

Vrcholí přípravy před zahájením

Přípravy na změnu v současné chvíli vrcholí, dodělávají se jízdní řády tak, aby integrovaná doprava mohla být spuštěna v letních měsících letošního roku. S jednotlivými jízdními řády se můžete seznámit v přílohách, ale upozorňujeme, že se nejedná o jejich definitivní podobu. Řády mohou ještě doznat změny s ohledem na připomínky starostů okolních obcí a s na vytíženost jednotlivých linek.

Usnadnění cestování

Lidem integrace usnadní cestování. V rámci celého Středočeského kraje a Prahy budou moci jezdit na jediný lístek, využívat budou moci tzv. lítačku. Integrace dopravy zajistí mimo jiné navýšení jednotlivých spojů do okrajových částí města, jako je například Hostím. Posílí se i spoje na Prahu.

Ceny jízdného budou sjednoceny s Integrovanou dopravou Středočeského kraje, zástupci radnice ale požadují, aby pro Beroun a sousední Králův Dvůr nadále platil jednotný tarif a obě města tak byla v jediném pásmu. Slevy pro žáky a důchodce budou platit v rámci integrované dopravy Středočeského kraje. Další podrobné informace přineseme v následujících článcích!

Nové zastávky v Berouně

Další krok čeká vedení Berouna v následujících letech, kdy na integrovanou dopravu naváže nová městská hromadná doprava. Spolu s ní vzniknou i zastávky, které je potřeba vytvořit v nově zastavených lokalitách města. Jedná se například o lokality nad Velkým sídlištěm nebo na Homolce. O tomto záměru zástupci města nyní vyjednávají se společností Arriva, která autobusovou dopravu zajišťuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…