Beroun: Rok Václava Talicha má i speciální razítko

05.02.2023 6:32 | Tisková zpráva

Město Beroun vyhlásilo rok 2023 rokem Václava Talicha. Pro tuto příležitost nechalo pro občany a turisty vyrobit speciální razítko, které najdete v podatelně městského úřadu nebo v našem infocentru.

Beroun: Rok Václava Talicha má i speciální razítko
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Letos, konkrétně 28. května uplyne 140 let od narození tohoto vynikajícího dirigenta a umělce. Talich s Berounem spojil velkou část svého života. V Berouně také zemřel a je na místním hřbitově pochován.

V rámci roku Václava Talicha hodlá Talichovo Berounsko, z.ú. hodlá kromě Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun uspořádat řadu dalších kulturně společenských aktivit, o nichž vás budeme průběžně informovat v Radničním listu a na webových stránkách města.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30586 lidí

Město Beroun si vždy vážilo přátelství Václava Talicha a také toho, že pro mnohé a to nejen v Berouně, se stal inspirací a vzorem. U příležitosti udělení titulu národní umělce byla v roce 1957 část údolí Brdatek od vodojemu k místní restauraci pojmenována po Václavu Talichovi - Talichovo údolí. Péčí města a tehdejšího Městského kulturního střediska byl v roce 1983 založen Mezinárodní hudební festival Talichův Beroun.

Po Václavu Talichovi byla pojmenována ulice okolo bývalých kasáren a ZUŠ Beroun od roku 1998 nese mistrovo jméno. V roce 2012, v rámci 30. výročí festivalu byla vybudována tzv. Talichova stezka, která vede z okraje města po svazích Ostrého až k Talichově vile a dále až k rozhledně na Dědu.

V roce 2021, na návrh představitelů Talichova Berounska, se zastupitelstvo města jednomyslně rozhodlo udělit Václavu Talichovi čestné občanství města in memoriam ….za povznesení českého hudebního interpretačního umění na světovou úroveň, za pevné morální životní postoje a za vřelý vztah ke svému druhému domovu - městu Beroun.

Více o činnosti Talichova Berounska najdete najdete na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…