Berounský masopust letos oslaví desáté výročí

02.02.2011 13:03

Jubilejní desátý ročník masopustu se v Berouně uskuteční poslední únorovou sobotu. A bude opět velkolepější než loni. V rámci programu se spolu například utkají v žertovném souboji příznivci piva a milovníci vína.

Berounský masopust letos oslaví desáté výročí

„Novodobý Masopust si už dávno našel mezi kulturními akcemi v Berouně své pevné místo a stal se tradiční akcí. Rok od roku se ho účastní více lidí," uvedl starosta města Tomáš Havel, který se v roli konšela zúčastní oslav i letos. Radnice akci podporuje také finančně, v rámci kulturních dotací přispěla organizátorům částkou 23 tisíc korun.

Berounský masopust odstartuje v sobotu 26. února vepřovými hody v dolní části Husova náměstí, kde se bude možné posilnit od půl osmé do dvanácti hodin zabijačkovými specialitami, medovinou nebo ochutnat trdelník. Od 8:30 se mohou účastníci masopustního průvodu nalíčit a převléknout do kostýmů v prostorách Rodinného pivovaru Berounský medvěd v blízkosti vlakového nádraží. V 10:00 proběhne konečné řazení masopustního průvodu v Geoparku Barrandien ve dvoře Muzea Českého krasu a poté se masky v čele s Bakchem vydají na Husovo náměstí za zvuků kapel Motovidlo a Čtyřka Vladimíra Mužíka. Nejdříve se průvod v horní části náměstí rozdělí na dvě družiny - příznivce vína a piva a ty poté cestou před radnici společně s kapelami budou verbovat další stoupence. Pod Husovým pomníkem se pak odehraje hlavní představení podle lidového scénáře - od ovládnutí města maskami a vyslání poslů ke starostovi. „Akce jsem se účastnil už loni a také letos předám maskám symbolický klíč a s ním i symbolickou vládu nad městem," uvedl berounský starosta Tomáš Havel. Následovat bude výběr krále masopustu z řad masek a jeho korunovace. Ta bude vrcholem veselice, protože o králi se rozhodne žertovným přetahováním lana mezi oběma družinami. Nejmenší účastníci se pak mohou stejně jako loni těšit na soutěž v krmení masopustního medvěda a soutěž o nejhezčí masky a sladké ceny. Závěrem dopoledního programu se průvod vydá okolo náměstí na sousedské návštěvy vybraných berounských měšťanů spojené s kontrolou dodržování masopustního práva.

„V jednu odpoledne pak začíná v Rodinném pivovaru Berounský medvěd volná zábava, která je pro členy dopoledního průvodu v maskách zdarma," uvedl hlavní organizátor Martin Tuček. Od 14:00 se poprvé na masopustu představí mladá berounská bigbítová kapely Tak akorát. V 16:00 skupina Out of Blue rozezní pivovar svým jazzem. Od 18:00 vystoupí zdická kapela Echoes of Pink Floyd a od 20:00 hvězda minulých ročníků, skupina Happy Sapiens, která zahraje písničky ze svého nového alba. Ve 22:00 program uzavře již potřetí berounská kapela Black Hill, hrající svébytný agrocore.

Další zprávy z Berouna čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-beroun.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

16:29 Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

Písecká Sladovna připravila novou zážitkovou výstavu, nazvanou Království včel a bylin. Její slavnos…