Bezbariérová Olomouc má ocenění z Bruselu

07.12.2011 8:24

Dnes po poledni byly v Bruselu vyhlášeny výsledky soutěže Access City Award 2012. Olomouc, která se do soutěže přihlásila s projektem Bezbariérová Olomouc, získala speciální ocenění za informování, komunikaci a nové technologie, kterými pomáhá zvyšovat kvalitu života osob se zdravotním postižením. Cenu v Bruselu převzal primátor města Martin Novoný společně s manažerkou projektu Bezbariérová Olomouc Janou Čukovou a vedoucím odboru sociálních věcí Michalem Majerem.

Bezbariérová Olomouc má ocenění z Bruselu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Z ceny máme samozřejmě obrovskou radost. Bezbariérová Olomouc je důležitý projekt a my jsme velmi rádi, že v záplavě přihlášených vyniknul natolik, že jsme dnes mohli převzít toto ocenění. Atmosféra během slavnostního ceremoniálu v Bruselu byla velmi důstojná a příjemná. Ceny předávali víceprezidentka Evropské komise Viviane Reding a jediný sluchově postižený člen Evropského parlamentu Ádám Kósa," popsal dojmy z dnešního předávání primátor města Olomouce Martin Novotný.

Olomouc se jako jediné město z České republiky dostala do nejužšího výběru osmi finalistů z celkem 114 měst z 23 zemí Evropské unie. Nyní se může pyšnit cenou za komunikaci s osobami se zdravotním postižením, která oceňuje nelehkou práci mnoha lidí.

"Již deset let se snažíme prostřednictvím projektu Bezbariérová Olomouc nacházet co nejefektivnější způsoby, jak zlepšit podmínky života osob se zdravotním postižením. Koncepčním naplňování myšlenky "Olomouce bez bariér" se nám tak daří dlouhodobě zvyšovat kvalitu jejich života. Jsem proto velmi ráda, že k již několika obdrženým oceněním za projekt Bezbariérová Olomouc nyní přibývá další úspěch, a to obrovský. Ocenění v takové soutěži si nesmírně vážíme a jsme velmi rádi, že je naše práce nejen vidět, ale hlavně že mnoha lidem pomáhá," řekla náměstkyně primátora Eva Machová, která má sociální oblast ve své kompetenci a která projekt Bezbariérová Olomouc do soutěže přihlásila.

Ačkoli nejviditelnější z oblasti odstraňování bariér jsou pro mnohé pravděpodobně bezbariérové chodníky, tramvaje či výtahy, projekt Bezbariérová Olomouc není „pouze" o tom. Mezi technologie a komunikaci, které nyní evropská porota ocenila, patří například multimediální průvodce dostupný v olomouckém informačním centru, haptické modely památek i možnost osob se zdravotním postižením zapojit se do plánování stavebního odstraňování bariér. „Sami lidé i organizace nám pomáhají vytipovávat nejvhodnější trasy, na nichž by bylo potřeba odstranit bariéry. Je to přínosné pro obě strany. Protože přiznejme si, zdravý člověk se nikdy nedokáže zcela vžít do potřeb těch, kteří mají nějaké postižení. Ale netýká se to jen jich. V určité fázi života potřebuje bezbariérovost každý z nás, ať už maminky s kočárkem, člověk s nohou v sádře nebo staří lidé, kterým už zdraví neslouží jako dřív," vysvětlila náměstkyně.

Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v Bruselu v průběhu Konference při příležitosti Evropského dne osob s postižením. Finalisty byli (podle abecedy): Grenoble (FR), Kraków (PL), Ljubljana (SI), Marburg (DE), Olomouc (CZ), Salzburg (AT), Santander (ES), Terrassa (ES). Absolutním vítězem Access City Award se stal Salzburg.

Access City Award je iniciativa Evropské komise ve spolupráci s Evropským fórem osob s postižením. Cílem tohoto ocenění je ukázat a ocenit města nad 50 000 obyvatel, která umožňují či podporují iniciativy snažící se zlepšit přístupnost v městském životním prostředí pro osoby s postižením, a to v kontextu stárnutí populace. Ve spojitosti s Usnesením spojených národů za práva osob s postižením je přístupnost jedním z pilířů Strategie Evropské unie v oblasti osob s postižením na rok 2010 - 2020, která se snaží vytvořit bezbariérovou Evropu pro všechny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…