Bílina: Na uhlí vznikaly krásné obrazy i fotografie

15.09.2017 18:18

Historii hornictví v regionu ukazuje výstava Malováno na uhlí ve Výstavní síni U Kostela.

Bílina: Na uhlí vznikaly krásné obrazy i fotografie
Foto: red
Popisek: Mírové náměstí v Bílině

Lidé si mohou prohlédnout obrazy, z nichž některé vznikaly přímo pod rukama horníků, fotografie strojů, mapy dolů, hornické předměty i uniformy. “Tyto a podobné exponáty se poměrně těžko shánějí. Obrazy a fotografie se k nám většinou dostaly z rodin, jejíž členové byli horníci a po skončení provozu šachty si je brali domů. Nyní je lidé poskytují nám. S předměty a stroji, které horníci používali ke své práci nebo které se používají v jiných oblastech s hornictvím souvisejících, je to trochu jiné. Ty jsme většinou dostali od společností provozující šachtu,” uvedl ředitel Podkrušnohorského technického muzea v Mostě Zbyněk Jakš.
Zajímavostí výstavy je například funkční olejová lampa, která se používala ještě začátkem 18. století. Je ve velmi zachovalém stavu, má knot a hoří. Dále je k vidění starý anemometr nebo nivelační přístroj. Ani jeden z nich se nyní v této podobě nepoužívá, nahradily je digitální přístroje. Netradičním předmětem z historie hornictví je rýsovací souprava. “Tu nepožívali přímo horníci, ale měřiči, kteří zakreslovali důlní díla do map,” vysvětlil ředitel.

Součástí výstavy je také vzpomínka na tragickou událost v dole Svěží Štěstí u Duchcova, kde 19. září 1900 došlo k explozi, při které zahynulo pětapadesát horníků. Dále se lidé dozví, kdy se u nás začalo těžit a jak dlouho se ještě podle předpokladů těžit bude.

Výstava bude k vidění do 1. října, vždy od pondělí do neděle mezi 13. a 17. hodinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…