Bílina: Revolution train ukázal žákům, jak probíhá a končí život s drogami

05.06.2019 9:15

Příběh mladé studentky Petry a jejích přátel zavedl návštěvníky Protidrogového vlaku do života se závislostí.

Bílina: Revolution train ukázal žákům, jak probíhá a končí život s drogami
Foto: red
Popisek: Mírové náměstí v Bílině

Zajímavou interaktivní formou lidé, především žáci druhého stupně, poznali, jak začíná závislost nejprve na státem povolených látkách - na alkoholu a cigaretách, a později se může lehce přehoupnout do zakázaných návykových látek, kterými jsou drogy. Z programu bylo zcela zřejmé, jak se postupně mění život dítěte i jeho blízkých a jaké má jeho chování důsledky.

Vše začíná na střední škole. Parta mladých lidí nemá moc co na práci a ve svém volném čase často sahají po cigaretách, příležitostně i po alkoholu a časem i po drogách. Jedna jízda v autě s řidičem pod vlivem alkoholu a drog skončí nehodou, při které zemře motorkář a jedna ze studentek je vážně zraněná. I tuto nehodu uviděly děti na vlastní oči, do vlaku se totiž vešlo i nabourané auto s motorkou. Návštěvníci se tedy dále dostali i k soudnímu jednání, při kterém je mladý řidič odsouzen. Dále se životy studentů rozdělí, část se poučí a s drogami či alkoholem skončí, druhá část do závislostí spadne ještě více. Následuje prožití detoxu v léčebně, jeden člen party však svou závislost nezvládne a zemře.

S programem Protidrogového vlaku se seznámili i zástupci města Bílina, ředitelé a učitelé škol či odboru sociálních věcí a zdravotnictví. “Není to příjemné setkání s realitou, ale preventivní program vlaku je velmi působivý a potřebný. Právě na prevenci klademe důraz i my, proto jsme rádi, že vlak zastavil i v naší stanici. Vítáme, že prevence nekončí návštěvou vlaku, ale nabízí i další návazné programy,” uvedla místostarostka města Marcela Dvořáková.

Protidrogový vlak je preventivní projekt neziskové organizace Nové Česko. “Nenutíme žákům žádné názory nebo vzory chování, naopak, ukážeme jim možné důsledky užívání drog a pak je ujistíme, že po opuštění vlaku je jen na nich, jakou životní cestou se vydají,” řekl Pavel Tůma, autor projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…