Bílovec: Gymnazisté si vyzkoušejí paralympijské sporty - emoce i poznání

20.02.2019 10:04

Paralympijský školní den bude v pátek 22. února v 10 hodin zahájen ve sportovní hale Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci. Jde o speciální vzdělávací program, který se uskuteční v rámci mistrovství světa ve sledge hokeji a jehož cílem je tvorba a podpora aktivit, které pomohou žákům pochopit vlastní postoje k osobám se zdravotním postižením.

Bílovec: Gymnazisté si vyzkoušejí paralympijské sporty - emoce i poznání
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Do akce se zapojí zhruba sto žáků nižších tříd gymnázia,“ informuje Pavel Mrva, ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci. „Ti si postupně vyzkoušejí několik aktivit. Například jízdu na sportovním vozíku – vpřed, vzad a zatáčení –, slalom mezi kužely a hod na koš basketbalovým míčem, to vše z vozíku. Sportovcům s tělesným postižením je určena i boccia, která je principem podobná hře pétanque. Cílem je hodit míč své barvy co nejblíže bílému cílovému míči. Takže rozdělíme žáky na dvě družstva, jedno obdrží modré míče, druhé červené,“ pokračuje Pavel Mrva s tím, že další disciplínou bude goalball – kolektivní hra nevidomých s ozvučeným míčem.

„Družstvo musí hájit svoji branku, která je přes celou šíři hřiště a zároveň se pokusit hodem po zemi poslat míč do branky soupeře. Všichni hráči budou na očích mít neprůhledné klapky! Žáci si také vyzkoušejí mobilitu nevidomých osob. Nejdříve si utvoří dvojice. Jeden z dvojice si nasadí klapky na oči a bude se snažit projít vymezenou trasu. Druhý z dvojice dělá dozor nad „nevidomým“, radí mu, kam má jít a dbá na jeho bezpečnost. Poté si role ve dvojici vymění.“

Samotné mistrovství světa v para hokeji se uskuteční ve dnech 27. dubna až 4. května 2019 v Ostravar Aréně. Tato akce pro sportovce s tělesným postižením patří mezi nejvýznamnější paralympijské sportovní události, které se zúčastní osm nejlepších para hokejových týmů světa z Česka, Kanady, USA, Japonska, Koreje, Itálie, Norska a Švédsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…