Bílovec: Noční detektivní hry, výhled z ochozu kostela i komentované prohlídky

23.05.2019 16:23

Bílovecké muzeum, kostel i zámek se v pátek 24. května večer zdarma otevřou široké veřejnosti a umožní návštěvníkům prožít nevšední zážitek. Připojí se tak již popáté k jubilejnímu XV. ročníku Festivalu muzejních nocí pořádaného Asociací muzeí a galerií ČR, jehož se letos zúčastní přes 1600 kostelů a modliteben!

Bílovec: Noční detektivní hry, výhled z ochozu kostela i komentované prohlídky
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Římskokatolická farnost Bílovec zpřístupní od 19 do 22 hodin Kostel svatého Mikuláše pro ztišení a modlitbu. Lidé sem mohou zavítat, zapálit svíce a napsat osobní prosby. Od 19.30 hodin zpříjemní noční atmosféru kostela varhanní doprovod umělkyně Magdalény Kreis a od 20.30 hodin zpěv sboru Scholy Bílovec. Neobvyklým zážitkem bude také výstup na ochoz věže kostela s vyhlídkou na večerní Bílovec,“ láká k noční návštěvě kostela, který neodmyslitelně souvisí se založením města Bílovce kolem roku 1323, starostka Renata Mikolašová.

Nevšední zážitky však čekají na účastníky Noci kostelů také v bíloveckém muzeu. „Děti se u nás mohou zapojit do napínavé noční detektivní hry a dospělí se v atmosféře svíčkami osvětleného muzea dozvědí spoustu zajímavých informací, které jsme pro ně připravili. Muzeum bude zdarma zpřístupněno tento den od 19 do 22 hodin,“ doplňuje Eva Ševčíková, ředitelka kulturního centra Bílovec s tím, že komentované noční prohlídky jsou připraveny také v bíloveckém zámku Sedlnitzkých z Choltitz.

Noc kostelů je večerem, který otevírá vzácná posvátná místa po celé zemi. A jelikož je spojen především s vírou, hledají pořadatelé každoročně motto, které by tuto nevšední noc provázelo. Letos je motto „Dáte se do zpěvu jako v noci, kdy se zasvěcuje svátek“ spojeno s citací z biblické knihy proroka Izaiáše. Celý verš zní: „Dáte se do zpěvu jako v noci, kdy se zasvěcuje svátek, srdce se naplní radostí jako tomu, kdo jde za zvuku píšťal, aby vstoupil na Hospodinovu horu, ke Skále Izraele.“ (Iz 30,29 Český ekumenický překlad). Smysl motta přibližuje za pořadatele Michal Němeček: „Autor biblického textu povzbuzuje ty, kteří uprostřed všemožného soužení, které přichází z mnoha stran, jdou s Bohem. Oni zakusí radost a Boží ochranu.“

Kostel sv. Mikuláše v Bílovci

Původní kostel byl kamenný, s jednou plochostropou lodí a presbytářem zaklenutým křížovou klenbou. Postupně byl rozšířen o dvě boční kaple, čímž dostal půdorys tvar kříže a v 16. století byla jeho hlavní loď změněna na trojlodí a na západní straně kostela postavena věž, která byla v letech 1614–1615 přestavěna do dnešní podoby. K významným úpravám došlo pak v roce 1771, kdy z důvodu umístění nového oltáře došlo k stržení původní gotické křížové klenby v presbytáři, která byla nahrazena novou barokní klenbou, jenž si návštěvníci mohou prohlédnout dodnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…