Bílovec: V gymnáziu se potká čtyřicet nejlepších matematiků. Více než čtvrtinu tvoří dívky

27.05.2019 21:10

Mezi čtyřiceti nejlepšími mladými matematiky, kteří v úterý 28. května přijedou přesně po roce ze všech regionů republiky na týdenní soustředění do Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci, je dvanáct dívek.

Bílovec: V gymnáziu se potká čtyřicet nejlepších matematiků. Více než čtvrtinu tvoří dívky
Foto: archív autora
Popisek: Bílovec, gymnázium

„Děvčat bývá obvykle méně, ale když už jsou, stojí to za to. Mají více zodpovědnosti a jsou pracovitější než kluci. Ti ale zase obvykle bývají nad věcí a nejsou tak svázáni standardními postupy, mají více invence. Je to něco podobného jako v gastronomii. Co si budeme povídat – a genderová vyváženost stranou – více fantazie do matematiky i přípravy pokrmů vkládají muži,“ usmívá se Danuše Berkusová, zástupkyně ředitele Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

Loni se tohoto matematického soustředění zúčastnila také Michaela Svatošová ze 3. A, která patří k nejlepším matematikům bíloveckého gymnázia. „Soustředění bylo perfektní, naučila jsem se mimo jiné nové matematické dovednosti, ať už poučky nebo metody řešení různých typů úloh. Letos už jsem ve vyšší kategorii, takže setkání nezúčastním. Na matematice se mi líbí právě jednoznačnost výsledku, logická návaznost postupu a možnost využít více různých způsobů k dosažení správného výsledku. V budoucnu budu určitě studovat obor, ve kterém jsou znalosti matematiky nezbytné,“ říká Michaela, která letos získala čestné uznání na Evropské dívčí matematické olympiádě.

Matematického soustředění se letos zúčastní osmnáctiletý David Czinege z 2. A. Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci: „Moc se na ten týden těším, zejména na přednášky z matematiky, které povedou vysokoškolští profesoři, ale také na nové kamarády, kteří mají stejně jako já zájem o matematiku. Mě už začala bavit na základní škole, hlavně geometrie a algebra, ve volnu rád řeším matematicko-logické hádanky. I proto jsem šel z Ostravy právě na bílovecké gymnázium, které nabízí rozšířenou výuky matematiky. Chtěl bych ji posléze dále studovat i na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze," říká David.

Seriál přednášek renomovaných pedagogů

Matematické soustředění je celostátní akce pořádaná zhruba od 60. let 20. století v Jevíčku. V Bílovci se koná podruhé. Pro nejlepší řešitele krajských kol Matematické olympiády v kategoriích B a C ji každoročně organizuje Jednota českých matematiků a fyziků společně s Ústřední komisí Matematické olympiády. „Sjedou se k nám zapálení a šikovní matematici – letos mezi nimi bude i dvanáct dívek – z celé republiky, z Plzně, Slaného, Mladé Boleslavi, Uherského Hradiště a dalších měst. Cílem setkání je rozšířit a prohloubit matematické znalosti talentovaných žáků a připravovat je na vyšší kategorii A, případně také na mezinárodní matematické olympiády," vysvětluje Danuše Berkusová.

Soustředění je souvislým seriálem přednášek renomovaných středoškolských učitelů a zejména pedagogů Masarykovy univerzity v Brně a Univerzity Palackého v Olomouci, kteří se specializují na práci s matematicky talentovanými žáky a zároveň jsou členy Úlohové komise Matematické olympiády. Obrovským přínosem jsou odborné přednášky těchto lektorů, kteří studenty kromě nadstandardní středoškolské i vysokoškolské matematiky učí také různé přístupy k řešení problémů, které se při běžném vyučování nedozví. Probírat se budou i tak odborná témata, jako například polynomy a rovnice, pythagorejská čísla, algebraické nerovnosti, enumerativní kombinatorika, planimetrie a extremální planimetrické úlohy. Bílovecké gymnázium tak navazuje na svou matematickou tradici, kdy bylo jednou ze tří škol v republice s výběrovými třídami se zaměřením na matematiku. Ty ale byly postupně s nástupem nové koncepce vzdělávání zrušeny. „Žáky se zájmem o matematiku ale podporujeme nadále. Už třetím rokem mají studenti možnost zvolit si program s rozšířenou výukou matematiky. Tím, že se soustředění vítězů krajské matematické olympiády koná právě v Bílovci, se opět dostáváme do povědomí potenciálních uchazečů jako škola, která má co nabídnout. Naše gymnázium má navíc pro organizaci matematického soustředění skvělé zázemí jak pro výuku, tak i ke sportovnímu vyžití, navíc žáci budou ubytováni přímo v objektu gymnázia, kde pro ně bude zajištěno i stravování,“ doplňuje Danuše Berkusová. Postaráno je také o volnočasové aktivity posluchačů, čekají je sportovní soutěže, seznámení s okolím Bílovce, zajímavé přednášky i celodenní výlet s exkurzí na přehradu Kružberk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…