Bílovec: Zámek obsadí vojáci německého Wehrmachtu

27.08.2020 19:31

V sobotu 29. srpna obsadí bílovecký zámek vojáci německého Wehrmachtu! Život na zámku se pak na celé odpoledne, a dokonce i na část noci ze soboty na neděli, vrátí do doby protektorátu.

Bílovec: Zámek obsadí vojáci německého Wehrmachtu
Foto: Bílovec
Popisek: Zámek Bílovec

Netradiční program, který bude zahájen už od 13 hodin a potrvá do 23 hodin, se uskuteční v rámci Hradozámecké noci, do níž se Bílovec letos zapojil již podruhé. Návštěvníky nočních prohlídek přivítají stylově odění průvodci a úžasnou atmosféru dokreslí také dobová hudba.

„Tato akce, pořádaná Národním památkovým ústavem již od roku 2010, je tradičním vyvrcholením návštěvnické sezony, a to nejen na zámcích, ale i v hradech, klášterech či různých vilách,“ popisuje akci kastelán bíloveckého zámku Eduard Valeš a pokračuje: „Hradozámecká noc, která je vždy poslední prázdninový víkend, představí památky ve zcela netradiční podobě a s netradičním programem jako místa neustále živá, kam má smysl se vracet.“ Hlavní program této celorepublikové akce se každý rok odehrává na jiném místě, v loňském roce byl hostitelem hrad Grabštejn, letos je to zámek Mnichovo Hradiště. Se svými programy se však mohou zapojit další místa, podmínkou je, aby byla památka již návštěvnicky známá a byl připraven speciální program. A ten v Bílovci bude opravdu zajímavý!

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí

„Letos se v rámci Hradeckozámecké noci přeneseme do nejtemnějšího období novodobých dějin města – do doby nacistické okupace. Předem se všem znalcům historie omlouváme, že lehce pozměníme dějinné události. Věříme, že nám to odpustí,“ hlásí kastelán zámku Eduard Valeš a pokračuje: „Pro návštěvníky jsme připravili ve spolupráci s Klubem vojenské historie Fenix z Nového Jičína výstavu vojenské techniky na nádvoří, v rámci níž si budou moci prohlédnout například lehké vojenské automobily Volkswagen Kübelwagen, KdF 82“, pověstnou německou motorku se sajdkárou i zbraně z druhé světové války. Kromě se však také všichni přítomní mohou těšit na velmi atraktivní bojové ukázky, které se historicky vztahují přímo k Bílovci.“ Ty jsou plánovány na 14., 16. a 20. hodinu. V 18 hodin pak příjemnou atmosféru ještě svobodné I. republiky navodí hudební soubor Evergreen Boys hity ze zlaté éry jazzu, blues a swingové taneční hudby.

Přesně ve 20 hodin začne na zámku také první noční kostýmovaná prohlídka, další prohlídky zámku budou následovat ve 21 a 22 hodin.

„Letos jsme tuto atraktivní akci obohatili také o promítání filmu v zámeckém letním kině. Přesně ve 20:30 hodin zde uvedeme historický film Juraje Herze Habermannův mlýn. Sobotní den na zámku tak bude zcela nabitý aktivitami, z čehož máme radost. Věříme, že si zde každý najde to, co ho bude zajímat,“ doplňuje starostka města Bílovce Renata Mikolašová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.