Bílovec: Zámek zahájí v polovině června svou jubilejní, desátou sezonu

19.05.2020 11:38

Příprava jubilejní 10. sezóny bíloveckého zámku je v plném proudu a návštěvníci se mohou těšit na mnoho novinek. Zámecké brány se otevřou v sobotu 13. června a v časech od 14, 15, 17 a 18 hodin budou probíhat už i prohlídky.

Bílovec: Zámek zahájí v polovině června svou jubilejní, desátou sezonu
Foto: Bílovec
Popisek: Zámek Bílovec

V průběhu desetiletí prošel zámek neuvěřitelnou proměnou, prázdné sídlo se nejen pomalu plní mobiliářem, ale vznikl zde i prohlídkový okruh v pokojích bývalých šlechtických majitelů – hraběcí rodiny Sedlnitzkých – a několik krásných expozicí. To vše vidělo již přes 60 tisíc lidí!

„Několik let je zde k vidění například zámecká kaple sv. Hyacinta s náhrobky majitelů zámku, apartmán poslední šlechtické majitelky zámku hraběnky Hermíny Balbíny Sedlnitzké z Choltic nebo různé expozice. Nově se nám nyní podařilo prodloužit prohlídkovou trasu o pokoj baronky Margarety Sedlnitzké, rozené von Eichendorff, spisovatelky a básnířky, která do Bílovce často zajížděla ve 20. letech minulého století. Ve velké jídelně zámku příchozí od letošní sezony uvidí také repliky původních zámeckých dveří, které se do zámku vrátily po 75 letech a zbrusu novou historickou instalaci včetně porcelánu, broušeného skla a dobového prostírání,“ láká návštěvníky zdejší kastelán Eduard Valeš a pokračuje: „Součástí zámecké prohlídky jsou také expozice Lov a myslivost v proměnách doby, expozice historických kol Bílovecké Šlapátko, expozice historie bíloveckého kina a od letošní sezony také výstava obrazů světoznámé malířky Rosany de Montfort. Nově vzniká expozice rovněž ve sklepení zámku, která bude věnována nejstarším dějinám tohoto krásného šlechtického sídla. Nebudou zde chybět ani artefakty nalezené při zdejších archeologických výzkumech.“

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí

Nádvoří, které původně kryly nevzhledné betonové panely prošlo také velkou proměnou a propojilo se s letním kinem, aby sloužilo široké veřejnosti. V průběhu desetiletí zámek dostal novou fasádu, okna, některé pokoje byly nově vymalovány, vracejí se zde parkety a repliky původních dveří. „Jsme velmi rádi, že se nám daří zámek postupně opravovat a zpřístupňovat. Díky opravenému nádvoří a letnímu kinu zde vznikl nádherný prostor pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí pro veřejnost, které jsou hojně navštěvovány,“ říká Renata Mikolašová, starostka města Bílovce, a dodává: „Fakt, že se o tuto památku nejen město, ale především pan Kastelán Eduard Valeš, opravdu starají, ocenily i významné šlechtické a továrnické rody, jejichž zástupci k nám zavítali. Navštívila nás například hraběcí rodina Sedlnitzkých z Choltic, kníže Thun und Hohenstein s rodinou, hrabě Tenczin nebo paní Bancalari – dcera posledního továrníka Salchera–, vnuci bíloveckého továrníka Glasera nebo pan profesor Felix Beck z Londýna a jiní.“

Každé zahájení zámecké sezony zde provází kulturní program, a nebude tomu jinak ani při zahájení jubilejní desáté sezony! Zámecká divadelní společnost si připravila krátkou historickou frašku z roku 1730 s názvem Velmi těžký den architekta Gansse. Diváci tak uvidí, jak se mladý krnovský stavitel Georg Friedrich Ganss snaží přesvědčit majitele bíloveckého panství barona Karla Sedlnitzkého o důležitosti přestavby jeho požárem poškozeného zámku... Baron však není na nějaké "novoty" zvědavý… Zbytek děje už nesmíme ani naznačovat.

Pro všechny příchozí bude od soboty 13. června otevřena samozřejmě i zámecká kavárna, která nově nabídne hostům krom sladkostí a kávy, také vynikající bramborové placky. Prohlídky bude moci s ohledem na nařízení vlády absolvovat najednou maximálně 20 návštěvníků. Vstupné do zámku bude dobrovolné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…