Bohumín: Hlavní tah Záblatím osvětlují nové LED lampy

06.07.2022 15:33 | Tisková zpráva

Téměř devadesát nových LED lamp vede jako šňůra z perel hlavním tahem z centra Bohumína do městské části Záblatí. Do úspornějšího a spolehlivějšího veřejného osvětlení město investovalo 2,3 milionu korun. Důstojnější vzhled dostala i autobusová točna s kapličkou a poštou. Zmizel odsud nevzhledný sloup nízkého napětí a náměstíčko osvítila trojramenná lampa.

Bohumín: Hlavní tah Záblatím osvětlují nové LED lampy
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Bohumín v posledních letech hradí ze svého rozpočtu plošné výměny starých lamp za moderní, energeticky úsporné. Práce navazují na investice energetické společnosti ČEZ, která v Bohumíně postupně mění vysloužilé sloupy nízkého napětí. „Loni jsme instalovali osmdesát nových lamp v městské části Skřečoň, letos přišlo na řadu Záblatí, především jeho páteřní Bezručova ulice a přilehlé ulice Sokolská, Na Pískách, Anenská a Rybničná,“ uvedl Roman Pak z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice s tím, že další etapa v Záblatí je naplánována na podzim letošního roku.

Při projektování nového osvětlení v Záblatí narazili pracovníci radnice na jeden sloup, který ČEZ do výměny nezahrnul. Shodou okolností stál přímo před záblatskou kapličkou a kazil výhled na dominantu místního náměstíčka. „Dohodli jsme se proto s ČEZem, že jej odstraníme. Elektrické vedení jsme umístili do země, čímž celý prostor získal na větší důstojnosti. Točnu jsme navíc nasvítili novou trojramennou LED lampou a světlem umístěným na fasádě pošty,“ vysvětlil Pak. Do zvelebení celého prostoru město investovalo 350 tisíc korun.

Kromě výměny starého sodíkového osvětlení ale radnice hledá i místa, kam je potřeba umístit lampy nově. Loni vyslyšela volání motoristů po bezpečnějším příjezdu k bohumínskému aquacentru a sportovní hale směrem od dálničního přivaděče. U frekventované odbočky, která byla po setmění zahalena do tmy, instalovala šest kusů LED lamp. Do projektu vložila 600 tisíc korun.

Zatímco výměnu lamp ve spolupráci s ČEZem platí Bohumín ze svých peněz, na instalaci těch nových využívá státní dotace. „V minulých letech jsme se zapojili do programu Efekt na podporu úspor energie a dvakrát jsme byli s naší žádostí úspěšní. Podařilo se nám získat přibližně 3 miliony korun,“ informoval starosta města Petr Vícha s tím, že inovovaný dotační program má radnice v plánu využít i na další připravované projekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…