Bohumín: Kalamitní dřevo se vrátí zpět v podobě mobiliáře

13.11.2021 14:56 | Tisková zpráva

Ekologicky a zároveň eticky přistupuje město Hodonín k budoucí obnově příměstského lesa. Část kalamitně vytěženého dřeva se v podobě dřevěného mobiliáře vrátí zpět do modernizovaného lesoparku.

Bohumín: Kalamitní dřevo se vrátí zpět v podobě mobiliáře
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Tomuto záměru dali radní města zelenou na svém jednání v polovině října. Současně již byla zahájena i první etapa výsadby lesa. V důsledku řádění tornáda bylo v příměstském lese zničeno přibližně 38 ha lesní plochy.

Od této události až k 1. 10. těžaři z Lesů Horňácko, s nimiž má město Hodonín uzavřenu rámcovou smlouvu, vytěžili a bezplatně uskladnili přibližně 6 125 m3 kalamitního dřeva. Rada města zároveň schválila odprodej tohoto dřeva právě společnosti Lesy Horňácko, vyjma kvalitnější suroviny, která bude dále využita přímo v modernizovaném lesoparku.

„Část dřeva chceme využít na výrobu mobiliáře, chodníků, mostků, herních prvků či uměleckých objektů pro příměstský les a zasažený intravilán. Dřevo je nutné co nejdříve odborně zpracovat, protože podléhá rychlé degradaci,“ uvedla Tereza Kleinerová z oddělení odpadového hospodářství a zeleně.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí

Rada města odsouhlasila zadání těchto prací pile Zachotín, která zpracuje řezivo tak, aby budoucí práce se dřevem byla co nejjednodušší. Kromě ekologického a zároveň symbolického aspektu znamená návrat dřeva do lokality, kde původně vyrostlo, především úsporu za dřevní materiál pro budoucí projekty. Využito bude přibližně 350 m3 dubu, 200 m3 borovice a 6 m3 akátu. Než se však ze dřeva stanou finální výrobky, bude to ještě nějakou dobu trvat.

„Kvůli nevhodné době smýcení, tedy v plném vegetačním období, je nutné nařezat kulatinu na tzv. prismy, tedy polotovar, který musí nejprve přirozeně vyschnout. Teprve poté bude možné polotovary zpracovat na finální výrobky,“ doplnil k postupu prací Pavel Foltýn z oddělení odpadového hospodářství a zeleně.

Současně se pracuje také na první etapě zalesňování v lokalitě Bažantnice. Lesy Horňácko již začaly s oplocením a výsadbou necelých 10 hektarů lesního porostu, a to klasickým lesnickým způsobem. Během letošního podzimu a jara příštího roku plánují vysadit celkem 77 tisíc sazenic převážně dubů, s příměsí javoru, lípy a habru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…