Bohumín: Novou alej ve Starém Bohumíně zničila tracheomykóza

04.07.2022 20:06 | Tisková zpráva

Většina z dvanácti nově vysazených dubů letních, které měly vytvořit alej v Dlouhé ulici směrem ke hřbitovu ve Starém Bohumíně, během několika týdnů odumřela.

Bohumín: Novou alej ve Starém Bohumíně zničila tracheomykóza
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Jejich chřadnutí má na svědomí tracheomykóza, onemocnění napadající cévní systém stromů. Město sazenice reklamovalo u dodavatele. Ten během podzimu dodá náhradní kusy. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11258 lidí

Odumírání dubů s tracheomykózními příznaky patří dlouhodobě k nejčastějším problémům postihujícím tento druh stromů. „Přispívá k tomu i ráz povětrnostních podmínek, tedy dlouhodobé sucho a vysoké teploty. Hlavními známkami onemocnění je opožděné rašení některých větví, vadnutí listů a později i prosychání a odumírání koruny stromu. Podle zjištění našich zahradníků byly sazenice stromů napadeny už při dodávce z Německa. Firma reklamaci uznala a v průběhu podzimu nahradí neperspektivní kusy novými,“ uvedla Ľubica Jaroňová z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice.

Naopak dvanácti novým dubům za sportovní halou směrem k dálničnímu přivaděči se daří. „Na rozdíl od těch ve Starém Bohumíně se tyto kusy ujaly. Během dubna je do lokality u podchodu k lesoparku Na Panském dodala Správa silnic Moravskoslezského kraje. Šlo o nařízenou náhradní výsadbu za kácení,“ vysvětlila Jaroňová.

Obě nově zalesněné plochy mají časem přispět k vytvoření přirozené protiprašné a protihlukové bariéry. Duby jsou jako dlouhověké stromy pro tyto účely jedny z nejvhodnějších, a to i přes riziko různých onemocnění. „Zvýšení podílu a obnova veřejné zeleně ve městě je jedním z klíčových bodů strategického plánu do roku 2030. Letos vykupujeme pozemek k výsadbě izolačních dřevin, kterými chceme ozelenit sjezd k dálnici,“ informoval Lumír Macura, místostarosta Bohumína.

Město také připravuje projekty dosadby nové zeleně u bunkru, obřadní síně a podél cyklostezek. V plánu má i velký projekt regenerace parku Petra Bezruče a revitalizaci dvou menších parčíků u evangelického kostela a u vlakového nádraží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …