Bohumín: Po proměně okolí kaple Pustyňa došlo i na rekultivaci prostoru za hřbitovem

05.10.2020 12:43

Viditelnou proměnou prošlo během posledních tří let nejen samotné okolí kaple Pustyňa ve Starém Bohumíně, ale i sousední rozlehlá plocha za nedalekým hřbitovem.

Bohumín: Po proměně okolí kaple Pustyňa došlo i na rekultivaci prostoru za hřbitovem
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Z místa hustě zarostlého invazivní křídlatkou a zatíženého černou skládkou se díky systematické péči města nyní stala kultivovaná přírodní lokalita. Počítá se tu i s výsadbou nových stromů.

Kdo znal okolí starobohumínského hřbitova z minulých dob, jen stěží by jej dnes poznal. Z místa, přes nějž si lidé zkracovali cestu k řece Odře přes bujnou plevel a obtížně schůdný terén, se stal idylický kout přírody. „Před třemi lety došlo k rekultivaci okolí kaple Pustyňa ve Starém Bohumíně, která patří mezi významné městské pamětihodnosti. Rozhodli jsme se na tyto úpravy navázat a zvelebit i plochu vedoucí kolem hřbitovního plotu směrem k cyklostezce podél Odry. Loni jsme začali s hrubými terénními pracemi, které letos pokračovaly ručním vysbíráváním odpadků a zatravněním,“ uvedl Rostislav Palán z odboru životního prostředí bohumínské radnice.

Základem revitalizace celého území, které má zhruba 3 000 metrů čtverečních, bylo zbavit se křídlatky. „Tato invazivní rostlina je nesmírně odolná. Museli jsme dvakrát chemicky postříkat, pokosit a tento postup znova opakovat. I tak nemáme boj vyhraný, počítáme s její likvidací i v příštím roce,“ doplnil Palán.

Loňské hrubé terénní úpravy zahrnovaly vybagrování velkoobjemového odpadu a dorovnání celé plochy. „Za hřbitovní zdí jsme po pokosení přebujelého porostu objevili staré náhrobky, skříně, stavební a průmyslový odpad. Po strojové úpravě jsme letos zajistili ruční vysbírání drobného dopadu. Lidé si bohužel navykli házet přes plot obaly od svíček a další věci, přestože je na hřbitově dostatek popelnic. Vyváželi jsme tři plné kontejnery,“ popsal Palán s tím, že ve finále přišlo na řadu zatravnění.

Dvouletý proces rekultivace okolí hřbitova přišel na 250 tisíc korun. „Vzhledem k velikosti plochy a objemu prací se nám u dodavatelů služeb podařilo vyjednat velmi příznivou částku. Největší část financí šla do osetí pozemků novou trávou,“ informoval vedoucí odboru životního prostředí Jan Jeziorský. Proces regenerace podle něj ještě není u konce. V budoucnu by kolem hřbitovního plotu mohly být ještě vysázeny stromy v rámci náhradní výsadby.

Podíl na nepřehlédnutelné proměně celého okolí kaple Pustyňa z 18. století, jehož součástí jsou i nově upravené plochy nedaleko hřbitova, má dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj. „Díky ní město mohlo už v roce 2018 pokácet prohnilé vrby, odvést haldy suti a zlikvidovat lány křídlatky přímo u kulturní památky. Vzniklo zde vydlážděné ohniště s posezením z přírodních materiálů. Podařilo se vysadit lípy, třešňovou alej a založit i dva druhy trávníků včetně květnaté louky. Všechny úpravy proběhly v rámci projektu Regenerace zeleně na rozvojových plochách ve Starém Bohumíně, který podpořila dotace z Operačního programu Životní prostředí,“ řekl místostarosta Bohumína Lumír Macura. Kaple Pustyňa je součástí naučné stezky Hraniční meandry Odry a je jedním z návštěvních míst ekologické soutěžní stezky pro cyklisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…