Bohumín: Rozbíhá se výstavba nových chodníků, řidiče čekají dopravní omezení

02.08.2021 16:34

Na rozcestí Bohumína a Rychvaldu v Hraniční ulici začne příští týden výstavba nového chodníku, který bezpečně přivede obyvatele městské části Záblatí k místním autobusovým zastávkám. Jen o pár set metrů dále, v Rychvaldské ulici, se město do výstavby další nové komunikace pro pěší už v minulých dnech pustilo. Řidiči se v těchto místech musejí připravit na dopravní omezení.

Bohumín: Rozbíhá se výstavba nových chodníků, řidiče čekají dopravní omezení
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Nový chodník v Hraniční ulici staví Bohumín ve spolupráci s Rychvaldem. Povede od zastávky umístěné na rozcestí mezi oběma městy až po následující autobusovou zastávku »Orlová-Lutyně, rozhraní«, což je zhruba tři čtvrtě kilometru. „Z pohledu od rozcestí povede z větší části po levé straně silnice, až poslední čtvrtina se přesune na opačnou stranu. Více než devadesát procent plochy vzniká v katastrálním území Bohumína, zbylá část zasahuje do území Rychvaldu,“ popsal místostarosta Bohumína Lumír Macura. Chodník ze zámkové dlažby bude dva metry široký a stavební práce si vyžádají částečnou dopravní uzavírku. „Jde o poměrně frekventovaný úsek, který využívají řidiči z Bohumína, Rychvaldu, Dolní Lutyně a Orlové. Instalujeme tady přenosné semafory, které se budou v úseku stavby postupně posouvat podle probíhajících prací. Zakázka by měla být hotová do prosince letošního roku,“ uvedl Macura. Na náklady za 9 milionů korun přispěje Evropská unie prostřednictvím Místní akční skupiny Bohumínsko. Poskytne částku 4,8 milionu korun. Zbylou část uhradí Bohumín a Rychvald ze svého rozpočtu, a to v poměru 93,7 a 6,3 procenta.

Další chodník město staví v Rychvaldské ulici, kde současně buduje i tlakovou kanalizaci pro rodinné domy. I tady na řidiče čeká drobné zdržení v podobě přenosných semaforů. „Na rozdíl od výstavby v Hraniční ulici ale v této lokalitě nebudou instalovány až do zimy, pouze v první fázi stavebních prací. Nový chodník bude měřit zhruba dvě stě metrů, vznikne zde i 15 kanalizačních přípojek do veřejné sítě. Náklady na celou investiční akci, která potrvá do prosince letošního roku, jsme vyčíslili na téměř deset milionů korun,“ podotkl Macura.

S dopravním omezením musejí počítat i řidiči, kteří bydlí v Úvozní ulicí v městské části Skřečoň. Město tu staví novou tlakovou a gravitační kanalizaci v délce více než jeden kilometr. Silnice je aktuálně v části ulice rozkopána v celé šířce, proto bylo nezbytné ji pro motoristy zaslepit. Místní obyvatelé tak musejí domů jezdit oklikou přes Dolní Lutyni. „V tomto případě se dopravní komplikace týkají skutečně jen lidí žijících v této lokalitě. Dočasné nepohodlí ale budou mít kompenzováno položením nové živice v celé šíři vozovky a především napojením na kanalizaci. S jejím budováním jsme v této oblasti začali už před osmi lety, letos chceme dokončit poslední etapu na hranici katastru s Dolní Lutyní. Máme dohodu, že sousední obec nám přispěje poměrnou částí na uhrazení nákladů. Ty se pohybují okolo 25 milionů korun,“ dodal místostarosta s tím, že současně s výstavbou kanalizace dojde i k přeložkám vodovodu a posílení vodovodní sítě pro další rodinné domy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…