Bohumín: Službu senior taxi město zachová i přes výpověď provozovatele

20.10.2021 19:31 | Tisková zpráva

Už téměř deset let mohou bohumínští senioři využívat dotované taxi, které je vozí k lékařům, na poštu či úřady. Provozovatel služby dal nyní městu výpověď.

Bohumín: Službu senior taxi město zachová i přes výpověď provozovatele
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Radnice proto obratem vypsala novou zakázku tak, aby nedošlo k přerušení provozu. Počítá s tím, že za dopravu lidí v důchodovém věku nově zaplatí více. Samotných klientů se zdražení dotkne jen minimálně. „Obdrželi jsme výpověď od stávajícího provozovatele, což je pochopitelné. Službu pro nás zajišťuje řadu let a my jsme neměli legální možnost, jak mu kompenzovat rostoucí náklady na provoz. Naposledy jsme vyhlašovali veřejnou zakázku v roce 2017, za čtyři roky se podmínky pochopitelně změnily,“ vysvětluje starosta Bohumína Petr Vícha.

Rada města proto bezprostředně po obdržení výpovědi vyhlásila nové výběrové řízení tak, aby mohli bohumínští penzisté oblíbenou službu využívat bez přerušení. „O senior taxi je u nás obrovský zájem. Je to dáno i tím, že Bohumín nemá vlastní městskou hromadnou dopravu, tu suplují příměstské linky, které však nejezdí tak často, jak by senioři potřebovali například při pravidelných návštěvách lékařů. Výběr nového provozovatele i podmínky bychom měli znát v listopadu. Předpokládáme, že se do soutěže přihlásí i stávající provozovatel, s nímž jsme byli dosud velmi spokojeni,“ říká Vícha.

Loni senior taxi absolvovalo 15 tisíc jízd, město službu dotovalo částkou přesahující 1 milion korun. V letech před koronavirovou epidemií dosahovala čísla k 18 tisícům jízd. Lidé ve věku 65 let a starší, kteří mají trvalé bydliště v Bohumíně, využívají senior taxi k dopravě k praktickým i odborným lékařům, do nemocnice, na polikliniku, hřbitovní místa, na pobočky pošty či úřady.

Anketa

Je kancléř Mynář dobrý člověk?

41%
34%
hlasovalo: 25131 lidí

„Služba je pro nás velmi důležitá a jsme připraveni na to, že za ni budeme platit více peněz než doposud. Staří lidé, často sužováni zdravotními komplikacemi, ji však nutně potřebují. Součástí výběrového řízení je i poskytování baby taxi, které dopravuje k lékařům maminky s dětmi mladšími šesti let,“ doplňuje starosta s tím, že druhá služba je využívána podstatně méně. Ročně provede baby taxi zhruba 200 jízd. „I tak má ale pro mladé rodiny význam, ne všichni mají k dispozici osobní auto či někoho, kdo je může svézt, když jim onemocní malé dítě,“ míní Vícha.

Doposud na cestování městem prostřednictvím dotovaného taxi dopláceli senioři 15 korun za jednu jízdu. Zvyšování cen se do této částky promítne jen minimálně. „Nechtěli jsme seniorům navyšovat životní výdaje, už nyní se musí potýkat se zdražením energií, doplácejí na léky, očekává se i zdražení potravin. Proto dojde ke zvýšení jedné jízdy pouze o 5 korun, což je únosné. Není to částka, kterou by si nemohli dovolit. A jak víme z praxe, stejně většinou řidiči tu dvacetikorunu nechávali, aniž by vyžadovali drobné zpět,“ uzavřel Vícha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…