Bohumín: Začíná svoz bioodpadu ze zahrad rodinných domů

03.04.2020 17:33

Nadcházející jarní období spolu s omezením pohybu vybízí k úklidu zahrad. BM servis začne tento týden vyvážet od rodinných domů hnědé popelnice s bioodpadem, kam lidé mohou ukládat listí, trávu a další přírodní odpad. První svoz se uskuteční 2. a 3. dubna. Množství vyvezeného bioodpadu v Bohumíně každoročně roste. Loni se z rodinných domků a chat vytřídilo 747 tun zeleně, což je o 17 tun více než v roce 2018. Aktuálně službu využívá 1 350 domácností.

Bohumín: Začíná svoz bioodpadu ze zahrad rodinných domů
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

„Vývozy hnědých nádob budou letos probíhat od 2. dubna do 27. listopadu.  Dohromady je v plánu osmnáct svozů, a to v intervalu jednou za čtrnáct dní. Svozy se uskuteční vždy v sudých týdnech,“ upřesnil místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Noví zájemci by měli v době omezení volného pohybu využít při objednání služby elektronickou komunikaci. „Smlouvu na dobu neurčitou si lze stáhnout v elektronické podobě z městského webu www.bohumin.cz, vyplnit a podepsat v pohodlí domova,“ doplnil Macura. Naskenovanou či ofocenou smlouvu je možné odeslat na kontakty sevcikova.lenka@mubo.cz nebo cizova.andrea@bmsas.cz.

Základní cena za sezónní svoz je 542 korun, pokud se ale Bohumíňáci zapojí do kampaně „Chovám se ekologicky“, zaplatí pouze symbolických 150 korun za svozové období. Stačí vyplnit a podepsat čestné prohlášení. Více informací o možnosti získání slevy najdou zájemci na webu města Bohumína v Ekologickém okénku.

V souvislosti s jarním úklidem zahrad varují hasiči obyvatele, aby nepodceňovali nebezpečí vzniku požáru. Ačkoliv pálení suchého listí a rostlinných zbytků v Bohumíně zakazuje městská vyhláška, suché dřevo, které nečoudí, je možné spalovat. „Pálení je však možno provádět pouze na ohništi, které je bezpečně ohraničeno, aby oheň byl pod kontrolou. Je také vhodné mít v blízkosti ohniště připraveny prostředky k hašení případného požáru. Upozorňujeme, že vypalování suché trávy a porostů je zakázáno. V lesích platí zákaz kouření a rozdělávání otevřeného ohně mimo vyhrazená místa,“ uvedla Kristýna Kutilová z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Vývozy hnědých nádob v Bohumíně

  • Každý sudý čtvrtek - odvoz ze Starého Bohumína, Nového Bohumína, Šunychlu, Pudlova a Vrbice
  • Každý sudý pátek - odvoz ze Skřečoně, Nové Vsi a Záblatí

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…