Břeclav bude už podesáté rajská

04.08.2023 22:09 | Tisková zpráva

Slavnosti rajčat v Břeclavi vstupují do desátého ročníku. Oslava prvního kulatého jubilea slavností, které představují rajče jako typickou prodinu pro Břeclav a okolí ve všemožných barevných i chuťových variacích, přinese v sobotu 12. srpna návštěvníkům pořádnou dávku rajských zážitků. Vypukne v 10 hodin v uličce u synagogy a letos poprvé rozšiřuje program také ke kinu Koruna.

Břeclav bude už podesáté rajská
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Do uličky u synagogy se nastěhuje kulinářské umění z celého světa. Ochutnáte quesadillas z Guatemaly, španělskou paellu, drcená rajčata ze středního Řecka, americký pulled pork hot dog i mexické tacos. Přes talíř se podíváte i na Krétu, do Argentiny a Maďarska. Seženete tu koření, paštiky, nakládaná rajčata, domácí těstoviny, hořčici i povidla. A osvěží vás Bloody Mary, Tomato Fresh, rajský radler, červený pivní speciál i rajčatová limonáda.

„Kromě zavedených stálic a hitů mezi stánkaři najdete i novinky jako provokativní kombinaci rajčat a hmyzu, domácí sladkosti anebo autentickou neapolskou pizzu. Ta už je pár let i na seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO jako součást kulturní a kulinářské tradice Itálie,“ láká místostarosta Břeclavi Petr Vlasák, který je zakladatelem Slavností rajčat.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6155 lidí

Ty za deset let své existence daly vzniknout již několika zcela novým rajským pokrmům. Právě tady se zrodil třeba rajský burčák přezdívaný „rajčák“ nebo zmrzlina z rajčat. Vznikly díky nim i produkty, které se poté stabilně usadily na trhu. Mezi nimi je třeba fermentovaná rajčatová zálivka Fermato, jejíž první sklenice se prodaly právě v uličce u synagogy.

Cirkus trochu jinak a The Tap Tap!

Vydatné menu si Rajská Břeclav naloží ke kulatinám nejen na prodejních stáncích, ale i na pódiu. Hlavní hvězdou programu bude originální orchestr studentů a absolventů školy Jedličkova ústavu The Tap Tap! Představí se kreativní, artistická a umělecká společnost Cirkus trochu jinak z Ostravy, funky hrající Sajmon ad Garfunkers z Brna a nemůže chybět domácí cimbálová muzika Břeclavan. Svůj další rekord se na slavnostech pokusí získat maxijedlík Jaroslav Němec, kterého čeká „břeclavský masakr cherry rajčátek“.

Za zhlédnutí určitě stojí i výstava osvědčených odrůd i novinek rajčat všech tvarů, velikostí a (téměř i) barev v prostorách synagogy. Tam, ale i v sousedním Lichtenštejnském domě, si lidé mohou prohlédnout také aktuální výstavy z dílny Městského muzea a galerie Břeclav. Děti po celý den zabaví výtvarné dílny, malování na obličej, tvoření s balónky a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…