Břeclav zmapovala hřbitovy a nabídne adopci hrobů významných osobností své historie

28.09.2022 7:35 | Tisková zpráva

Elektronickou aplikaci, kde najdete kompletní seznam hrobů na všech hřbitovech na území Břeclavi, vypracoval Městský úřad Břeclav. Připravil tak pro občany možnost zobrazit si elektronicky mapky městských hřbitovů, nalézt konkrétní hrob, zjistit obsazenost hrobového místa, nebo najít místo odpočinku konkrétního zemřelého.

Břeclav zmapovala hřbitovy a nabídne adopci hrobů významných osobností své historie
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Konkrétní údaje o hřbitovech v jednotlivých městských částech najdete v mapovém portálu města Břeclavi (ZDE), kde jsou hřbitovy rozděleny do samostatných aplikací. Po kliknutí na hřbitov v Břeclavi, Charvátské Nové Vsi, Poštorné nebo ve Staré Břeclavi se vám objeví mapka konkrétního hřbitova, kde můžete vyhledávat podle čísel hrobů nebo podle jmen pohřbených konkrétní hrobová místa:
Hřbitov v Břeclavi - Hřbitov Charvátská N. V. - Hřbitov v Poštorné - Hřbitov ve Staré Břeclavi

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

„Aplikace pro správu hřbitovů usnadní práci správcům hřbitova, ale pomůže v orientaci i pozůstalým. Zadáním jména zemřelého do aplikace naleznete umístění hrobu přímo v mapě. Dalším přínosem je, že nyní elektronicky evidujeme také čestné hroby, což povede k novým možnostem adopce míst posledního odpočinku významných břeclavských osobností,“ přibližuje cíl vedení města místostarosta Jakub Matuška.

S pomocí aplikace očekává vedení města rozšíření nabídky tzv. adopce hrobů břeclavských osobností. Jedná se o možnost, že si mohou spolky nebo fyzické osoby vzít na starost péči o hrob konkrétní osobnosti, která byla historicky významnou postavou města, a dlouhodobě o toto místo pečovat. V současné době jsou již „adoptovány“ hroby Františka Ladislava Fintajsla na hřbitově Břeclav-město, který je ve výpůjčce Gymnázia a Jazykové školy Břeclav nebo hrob Františka Kňourka, o který se starají členové Občanského sdružení Junák z Břeclavi.

V aplikacích je možné vyhledat pouze ty pohřbené, které nájemce hrobového místa zveřejňuje na náhrobku. Kontakt na správu hrobů najdete přímo v aplikacích a připomínky a náměty posílejte prosím rovnou autorce aplikací paní Mgr. Jitce Coufalové: jitka.coufalova@breclav.eu.

Děkujeme všem za případné připomínky, či náměty, které nám pomohou aplikaci dále vylepšovat.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…