Brno: Ekodotace lákají desítky lidí, město postupně vyhodnocuje podané žádosti

19.08.2019 16:23

Podpora zelených střech a zachytávání dešťové vody. Na tyto dvě akce se zaměřují nově dotační programy, které v květnu letošního roku vyhlásil Magistrát města Brna. Žádost o dotaci už podala více než stovka lidí.

Brno: Ekodotace lákají desítky lidí, město postupně vyhodnocuje podané žádosti
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Do programu Zeleň střechám!, který je zatím v naší zemi unikátem, se do dnešního dne přihlásilo 91 lidí. Odbor životního prostředí žádosti postupně prochází a vyhodnocuje, případně požaduje doplnění údajů nebo dokumentů. Kompletní a formálně vyhovující žádosti poté odbor předkládá radním. Ti projektům vyjadřují příslib podpory, následně mají žadatelé 18 měsíců na realizaci a po předložení závěrečné zprávy a její kontrole získají od města finance. Tento příslib prozatím získalo 23 projektů v celkové hodnotě 3 856 000 Kč, definitivní výše dotace se bude odvíjet od skutečných výdajů.

„Mám radost, že se o dotace na zelené střechy hlásí desítky zájemců. Ukazuje se, že města musejí reagovat na probíhající klimatické změny, a toto je jedna z cest, kterou se chceme vydat. Voda, kterou zelené střechy zadrží, bude sloužit pro ochlazování stavby a pro celkové zlepšení mikroklimatu blízkého okolí, zvláště pokud bude těchto střech vícero,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

U druhého dotačního titulu Nachytej dešťovku! zatím odbor eviduje 16 zájemců. Program je doplňkem státního dotačního programu „Dešťovka“. Žadatelům, kteří v něm byli úspěšní, město vyplatí částku ve výši 50 % příspěvku již poskytnutého Státním fondem životního prostředí. Cílem je motivovat vlastníky a stavebníky obytných domů k udržitelnému a efektivnímu hospodaření s vodou, podporovat například systémy využívající dešťovou vodu pro splachování WC nebo k zalévání zahrady. O dotace lze žádat do 30. listopadu. Více informací získáte ZDE.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…