Brno: Historický označník připomíná, odkud vyjela první tramvaj

25.08.2019 7:35

Sto padesát let uplynulo od momentu, kde se po Brně rozjela první tramvaj. Za tu dobu vystřídala několik pohonů, až ten poslední ale dal vzniknout jejímu specifickému brněnskému názvu šalina.

Brno: Historický označník připomíná, odkud vyjela první tramvaj
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Výročí městské hromadné dopravy teď připomíná i speciální edice kuliček v brněnském orloji, která bude vypadávat do konce srpna. Trvalejší charakter má historický označník odhalený v sobotu na Moravském náměstí.

Na výrobu historického označníku se originálním způsobem skládali zájemci ze všech koutů republiky, a dokonce i světa. Dopravní podnik loni vyhlásil dražbu sedadel ve slavnostní zlaté tramvaji. Díky tomu získal více než 80 tisíc korun, za které následně označník pořídil. Právě od něj v sobotu večer – na minutu přesně jako před 150 lety vyjela koněspřežná tramvaj. Stala se úplně prvním prostředkem městské hromadné dopravy nejen v Brně, ale na celém českém území.

„Stát přesně po 150 letech na místě, kde se začala psát historie městské hromadné dopravy, je pro mě obrovská čest. Velký kus práce, kterou odvedli naši předchůdci, je pro nás závazkem provozovat dopravu ve městě na co nejvyšší úrovni. Zároveň je toto jubileum novým startem a osobně jsem zvědavý, kde budou mí nástupci a město Brno za dalších padesát, sto nebo sto padesát let. Doufám, že si spolu s námi lidé oslavy užijí,“ uvedl k výročí generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Letošní oslavy vyvrcholí v sobotu 31. srpna velkou pouliční party na Lidické. Její program najdete už nyní ZDE.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…