Brno: Lidé zvolili tři medailové projekty, finálové hlasování vypukne příští týden

23.10.2018 13:48

Sál pro komunitní centrum Lerchova, mládežnické klubovny pod Bílou horou a tabule s odjezdy v podchodu pod Hlavním nádražím. Tyto tři návrhy na včerejším Medailovém setkání nejvíce zaujaly veřejnost a během hlasování, které začíná 1. listopadu, se budou zobrazovat na prvních místech v hlasovací galerii.

Brno: Lidé zvolili tři medailové projekty, finálové hlasování vypukne příští týden
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

V Rytířském sále bylo včera v podvečer mimořádně živo. U panelů přibližujících třiašedesát projektů, které se dostaly do závěrečné fáze participativního rozpočtu, diskutovali navrhovatelé s hlasujícími a snažili se získat jejich podporu. Jen devět nejúspěšnějších z nich totiž postoupilo do užšího finále a mělo prostor předstoupit před publikum a své vize jim v pěti minutách vyložit obšírněji.

V několikakolovém hlasování od počátku vedl projekt Ireny Greplové (ZDE), zaměřený na bývalý vojenský areál na Lerchově ulici. „Snažíme se už celých 17 let tento areál oživit a dnes jsme asi nejdál. Navrhovaný projekt Sál pro komunitní centrum navazuje na dva loňské úspěšné projekty, a to Komunitní centrum se zázemím pro Kraví horu a Ploty pro komunitní centrum. Oba projekty se realizují, ploty budou zanedlouho hotové. Místní občané tedy vidí, že se něco děje a že když se lidé zapojí a snaží se, přináší to své ovoce,“ prohlásila Greplová. Projekt víceúčelového sálu pro kulturní i sportovní aktivity včera získal nejvíce hlasů a odnesl si pomyslnou zlatou medaili.

Jen o pár hlasů méně obdržel návrh nových mládežnických kluboven (ZDE) v areálu Domu dětí a mládeže pod Bílou horou. „Současné klubovny nevyhovují kapacitně ani technicky. Jsou dřevěné, nezateplené, a když se v nich v zimě topí pomocí přímotopů, teplo rychle uniká. Takový provoz je nejen neekonomický, ale i neekologický. Chceme proto tyto staré klubovny ze 70. let odstranit a na jejich místě postavit klubovny nové, z certifikovaných materiálů, zdravotně nezávadné a vhodné pro pobyt dětí, mládeže i dospělých, kteří by tu chtěli trávit volný čas,“ popsala Michaela Foltýnová s tím, že nové klubovny by také byly větší a vyřešily nedostatečnou kapacitu, kvůli které nyní děti čekají na přijetí do kroužků a spolků v pořadníku.

O bronzové umístění se strhl nečekaný souboj, neboť po posledním kole hlasování měly dva projekty na třetím a čtvrtém místě shodný počet hlasů. Nenadálou situaci muselo vyřešit speciální hlasování, ze kterého vzešel vítězně návrh Pavla Melichárka. Ten chce do podchodu pod hlavní nádraží umístit informační tabuli s odjezdy MHD (ZDE), tak aby se cestující mohl podle aktuálních spojů rozhodnout, kterou linku využije, dříve než vyjde na konkrétní nástupiště. „Původně jsem projekt nacenil na 150 tisíc a měla to být jedna tabule. Ale pak mne oslovilo město a dopravní podnik a navrhly dát tam těch tabulí rovnou pět, i k východům na trolejbusové nástupiště nebo k autobusu 67. Tak jsem se nechal ukecat a rázem je z toho projekt za 750 tisíc,“ pobavil publikum Melichárek. „Kdyby se ale na tu tabuli podívalo sto tisíc lidí a ušetřilo si pár vteřin času a nebezpečné přebíhání mezi ostrůvky nebo moknutí za deště, byl by ten náklad 75 halířů na jednoho uživatele a to není tak moc,“ dodal.

Projekty jsou vystaveny na náměstí Svobody

To nejdůležitější hlasování začíná příští čtvrtek 1. listopadu a potrvá do 22. listopadu. Během něj Brňané rozhodnou, mezi jaké projekty se rozdělí 30 milionů korun. Včerejší vítězové se budou zobrazovat na lepší pozici v hlasovací galerii, jiné zvýhodnění je nečeká a všech 63 projektů začíná sbírat podporu veřejnosti od nuly. „Mě zaujala revitalizace GVID neboli Gymnázia Vídeňská, protože tam jsem studoval a vím, že prostor před školou opravdu není v nejlepším stavu, a také discgolfové hřiště v Akátkách, protože sám hraju discgolf,“ prozradil své preference Filip Červinka, který o brněnském participativním rozpočtu píše i bakalářskou práci.

Veroniku Lipmanovou zajímaly všechny projekty, které se týkaly zeleně. „Líbí se mi, že se částka participativního rozpočtu rozdělí mezi více projektů. Víc lidí dostane víc šancí něco změnit. Příští rok bych se chtěla zapojit aktivněji, v hlavě se mi rýsuje vlastní projekt,“ plánuje.

Všechny návrhy si můžete prohlédnout nejen na webu, ale také na výstavě na náměstí Svobody. A pokud jste občan Brna a je vám více než 18, k dispozici máte 5 kladných a 2 záporné hlasy, které můžete od 1. do 22. listopadu použít při finálovém hlasování. Více informací naleznete na stránkách participativního rozpočtu ZDE.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…