Brno: Město hledá projektanta na stavbu protipovodňových opatření na jihu města

12.10.2020 7:34

Brněnští radní dnes schválili zahájení zadávacího řízení na projektanta protipovodňových opatření (PPO), a to pro etapu IX, X a XI. Jedná se o úsek od viaduktu na ulici Uhelná po napojení na přerovskou trať.

Brno: Město hledá projektanta na stavbu protipovodňových opatření na jihu města
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Realizace protipovodňových opatření je nezbytná pro další rozvoj města. Nyní hledáme zpracovatele projektové dokumentace pro tři etapy PPO na řece Svratce. Ochrana tu bude zajištěna vybudováním zemních hrází v kombinaci s železobetonovými zdmi. Dále zde budou sníženy břehy a vytvořeny bermy, jejichž součástí budou i stezky pro pěší a cyklisty,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Výše zmíněné etapy, jichž se týká projednaný bod:

• Etapa IX Štýřice – poliklinika Železniční
Pravý břeh Svratky mezi železničními mosty budoucího uzlu ŽUB a mostem viaduktu Uhelná. V prostoru se nachází nedokončená stavba polikliniky na Železniční.

• Etapa X Vodařská
Pravý břeh Svratky v úseku od železničního mostu přerovské trati až po železniční mosty budoucího ŽUB.

• Etapa XI Trnitá
Levý břeh Svratky v úseku od železničního mostu přerovské trati přes ulici Kšírovu, Svitavský náhon až k železničnímu mostu ul. Uhelná. Součástí jsou také částečná protipovodňová opatření na Svitavě.

„V lokalitě u polikliniky Železniční chceme vybudovat park, který bude sloužit jako místo pro rekreaci a odpočinek. Zároveň však při případné stoleté povodni umožní rozliv vody a její zadržení. V současné době řešíme potřebný odkup objektů a pozemků od Správy železnic,“ dodal Petr Hladík.

V rámci projektu se bude rekonstruovat i kmenová stoka, která tímto územím prochází. Zvažovat se bude i její přeložení do nové polohy. Výstavba PPO bude koordinována s projektem přestavby železničního uzlu Brno.

Předpokládané náklady na vytvoření projektové dokumentace, inženýrskou činnost a autorský dozor jsou 27,5 milionu Kč bez DPH. Samotná výstavba PPO se odhaduje na 530 milionů Kč bez DPH. Projekt má na starosti Kancelář architekta města Brna.

Více informací o PPO najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…