Brno: Město je připraveno se dohodnout na vrácení majetku po bojovníkovi proti diktaturám generálmajoru Knorrovi

09.09.2019 20:51

Vedení města Brna už několik týdnů řeší narovnání vztahů s Betty Lee Knorr, vdovou po generálmajoru Miloši Knorrovi. Ta je totiž společně se statutárním městem Brnem duplicitním vlastníkem části nemovitosti v Charvátské ulici. Cílem města je převést veškeré své vlastnické podíly na pozůstalou.

Brno: Město je připraveno se dohodnout na vrácení majetku po bojovníkovi proti diktaturám generálmajoru Knorrovi
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Dům v Charvátské ulici 42 naproti Slovanského gymnázia byl v 50. letech komunistickým režimem generálmajoru Knorrovi zabaven po jeho útěku na Západ. Vzhledem k americkému občanství nebylo možné v restituci vrátit tento dům jemu ani jeho manželce. Aktuální situace je taková, že čtvrtina domu patří Brnu a u další čtvrtiny je v katastru nemovitostí duplicitní zápis – vlastníkem je tak statutární město Brno a Betty Lee Knorr, jde tedy o tzv. duplicitní vlastnictví. Standardní postup při řešení takové situace je podání určovací žaloby s cílem získat vykonatelné rozhodnutí soudu, které je podkladem pro zápis v katastru nemovitostí. O tomto postupu také rozhodlo Zastupitelstvo města Brna na svém zasedání dne 18. 6. 2019.

Vedení města se však také nyní snaží dostát rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který v dubnu tohoto roku vydal usnesení o vydání majetku navrhovatelce, tedy Betty Lee Knorr, a proto souběžně vede jednání s novým právním zástupcem paní Knorr, JUDr. Lubomírem Müllerem, s cílem vyřešit situaci individuálním vyrovnáním a uzavřením dohody s pozůstalou. Právně složitý, ale lidsky a morálně jasný případ křivdy způsobené dřívějším režimem generálu Knorrovi a jeho pozůstalým bude touto dohodou definitivně ukončen a komunisty zabavený majetek bude pozůstalé manželce vydán.

„V případě určovací žaloby by vyrovnání trvalo dlouho. Tento formalistický postup však nechceme uplatňovat, a navrhneme proto zastupitelstvu schválit dohodu, která proces vydání zkrátí na dny, maximálně měsíce. Dřívější postup vedení soudního sporu schválený vedením města v červnu tohoto roku tímto opustíme a doufáme, že náš návrh získá podporu zastupitelů,“ uvedl radní pro oblast majetku Róbert Čuma.

V případě takovéto dohody se město vzdá vlastnictví jednak čtvrtiny s duplicitním zápisem, jednak i své další čtvrtiny. Betty Lee Knorr se tak stane majitelkou poloviny domu. Jeho druhá polovina není předmětem narovnání a má jiného vlastníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…