Brno: Město prověří další možnosti čisticího systému na přehradě

15.08.2020 18:38

Poslední dva roky návštěvníci Brněnské přehrady chválí kvalitu vody v nádrži. Je to především díky systému, který udržuje vodu během léta co nejdéle čistou.

Brno: Město prověří další možnosti čisticího systému na přehradě
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Na zlepšování kvality vody v přehradě Brno spolupracuje s Jihomoravským krajem a Povodím Moravy. Další nastavení tohoto systému prověří projektová dokumentace, kterou si město nechá zpracovat.

Nyní je v Brněnské přehradě umístěno 15 míchacích a pět aeračních věží. Nejprve je nutné posoudit funkčnost současného čisticího systému. Na základě provedené projektové dokumentace se pak rozhodne, zda je současný stav dostačující, nebo zda bude nutné některé aerační věže vyměnit za míchací, případně navýšit počet míchacích věží. Všechny tyto varianty se zváží z hlediska náročnosti změn, předpokládané výše potřebných finančních prostředků na samotnou realizaci a ekonomiky provozu. Například v loňském roce stál provoz 4,9 milionu korun. Výše částky se však může lišit v závislosti na počasí.

Od roku 2010 se daří držet čistou přehradu, s výjimkou roku 2018, kdy panovaly abnormálně vysoké teploty. Stále se ale najdou místa, kde by se mohl systém čištění ještě více podpořit. Jedním z nich je například Rakovecká zátoka. Předpokládaná cena veřejné zakázky na výběr zhotovitele a zpracování projektové dokumentace je 1,3 milionu korun včetně DPH. Veřejná zakázka bude hrazena z finančních prostředků města Brna s tím, že v současné době probíhají jednání o možnosti jejího spolufinancování i ze strany Jihomoravského kraje.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…