Brno: Na Moravské náměstí zamíří "25 Her(t)z" z Lipska

26.05.2018 7:34

Poznávat hudební bohatství partnerského města Lipska všemi smysly mohou Brňané příští týden na Moravském náměstí. Představí se tam umělecké dílo kombinující hru světla a zvuku: interaktivní instalace „25 Her(t)z“.

Brno: Na Moravské náměstí zamíří "25 Her(t)z" z Lipska
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Účast na slavnostním zahájení 28. května ve 20 hodin přislíbil mimo jiné lipský vokální soubor amarcord.

Od Bacha a Mendelssohna přes Brahmse a Roberta a Kláru Schumannovy až k Wagnerovi a Janáčkovi. Těmito jmény se mohou pochlubit lipské hudební dějiny.

Písmena, ze kterých se tato jména skládají, jsou rozdělena na celkem 128 samostatných panelů, která podobně jako v křížovce formují pětimetrovou skulpturu s názvem „25 Her(t)z“.

Od 29. do 31. května od 11 hodin až do noci se mohou návštěvníci usadit na pestré kostky umístěné před instalací a informovat se prostřednictvím krátkých hudebních úryvků a audionahrávek o hudebním bohatství Lipska. Ve večerních hodinách pak hra světla a barev, podmalovaná zvukovou koláží z děl nejvýznamnějších lipských skladatelů, vezme publikum na cestu do partnerského města. Každý den bude součástí „25 Her(t)z“ také doprovodný program.

Zvuková koláž

Dílo je společným výtvorem světelného mága Philippa Morvana z Francie a hudebníka Mika Dietricha z Lipska, kteří na něj obdrželi zakázku od společnosti Leipzig Tourismus und Marketing.

„25 hertzů, které mají jít rovnou do srdce“, tak popisuje Morvan své dílo. „Přibližně od 25 hertzů začíná být zvuk slyšitelný, je to počátek veškeré hudby.“ Dietrich doplňuje: „Zvuková koláž obsahuje kromě ‚starých‘ tónů i ty současné. Vzniká tak zajímavý akustický most mezi historií a modernou.“

Tento lipský projekt se již představil v Lyonu, Rotterdamu, Krakově (kde byly pořízeny i snímky) a Curychu. Z Brna pak zamíří do Vídně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…