Brno: Na zdi plynárny vzniklo obří graffiti

09.05.2017 18:30

Celkem malby na zdi plynárny zabírají plochu přes 800 metrů čtverečních. Brněnská graffiti akce byla dosud největší svého druhu v Česku, na místě pracovalo 180 umělců.

Brno: Na zdi plynárny vzniklo obří graffiti
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Dosud největší graffiti happening v rámci České republiky zažila moravská metropole Brno. Přibližně 180 graffiti umělců vyzdobilo svými malbami plochu přesahující 800 metrů čtverečních. Zeď o délce 400 metrů a výšce 2,2 metru, která obepíná areál tamní plynárny, umělcům bezplatně poskytla energetická skupina innogy. Pestrobarevná zeď je nejlépe vidět z oken projíždějících vlakových souprav na hlavním železničním tahu z Brna do Prahy.

„V innogy jsme kreativní, rozmanití, barevní, ale přitom zodpovědní. Vítáme dobré nápady a dáváme prostor inovativním mladým lidem. Proto jsme iniciativu na vyzdobení zašlé zdi kolem areálu brněnské plynárny přivítali a organizátorům akce jsme vyšli vstříc. Vyčistili jsme okolí, posekali nálety, dodali energii pro umělce. Těším se, že naši zaměstnanci toto barevné dílo příští týden doplní. Připravujeme na posledních metrech naší zdi ještě jedno malé malování pro zaměstnance,“ sdělil Pavel Káčer, jednatel GridServices ze skupiny innogy.

„Doposud se podobných akcí v Česku účastnilo maximálně kolem stovky umělců, takže se sobotní setkání svými parametry dá považovat za skutečně rekordní. Přítomní umělci se museli dopředu zaregistrovat, aby měli zajištěno svoje místo. Většina pocházela z Česka, výrazné zastoupení mělo Slovensko a dorazil dokonce i jeden Australan,“ uvedl organizátor Ondřej Vítek.

Umělci spotřebovali přes tisíc sprejů

Akce se připravovala od konce loňského roku a bylo zapotřebí domluvit spoustu náležitostí. „Celkem dlouho se ladily smlouvy a zhruba poslední dva měsíce se řešilo vše ostatní, od úklidu přes ohlášení happeningu policii a městu až po jednání o spolupráci s dalšími organizacemi,“ nastínil O. Vítek.

Pro lepší tvoření organizátoři natřeli plochu bezmála 300 kg základové barvy. „Nechtěli jsme omezovat kreativitu vymezením tématu. Každý měl volný prostor pro svoji tvorbu, nicméně jisté zásady přeci jen musel dodržet. Na zdi se nesměly objevit obrázky s politickými nebo rasistickými motivy a samozřejmě nic, co by bylo v rozporu s dobrými mravy,“ vysvětlil O. Vítek.

Umělci spotřebovali na zdobení přes tisíc sprejů barvy. Nejvíce šla na odbyt černá, která se využívá pro kontury. Mezi nejrůznějšími kresbami a motivy se objevilo i logo innogy. Díky pěknému počasí a přilehlé cyklostezce si počínání graffiti umělců nenechaly ujít stovky přihlížejících. „Někteří pouze mlčky sledovali práci, jiní s umělci rozvedli dialog a nechyběli ani ti, kteří projevili zájem o to si malování vyzkoušet,“ dodal Vítek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Město vybere provozovatele sdílených kol pro příští tři roky

22:28 Mladá Boleslav: Město vybere provozovatele sdílených kol pro příští tři roky

Statutární město Mladá Boleslav, město Kosmonosy, obec Bradlec, obec Řepov a obec Kolomuty společně …