Brno: Nedělní korzo jako za starých časů? S hůlkou a na Špilberk

22.02.2017 11:30

Atmosféru nedělních promenád přiblíží výstava Muzea města Brna na hradě Špilberku. Má název Nedělní korzo.

Brno: Nedělní korzo jako za starých časů? S hůlkou a na Špilberk
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Návštěvníci na ní uvidí staré fotografie míst, kam se kdysi Brňané chodili procházet a potkávat, uslyší dobovou hudbu a dokonce ucítí typické vůně. „K vidění je tam skoro sedm desítek vycházkových holí, z nichž většinu zapůjčil brněnský sběratel Šimon Ryšavý. Lidé si prohlédnou i rozličné dobové módní doplňky od cvikrů po rukavičky i kuřácké potřeby,“ uvedl Michael Kalábek, mluvčí muzea. „Neděle pro naše předky neznamenala jen bohoslužbu a slavnostní oběd.“

K neděli patřila i vycházka s rodinou či přáteli, často zakončená posezením v některé z brněnských kaváren či restaurací. Výstava zachytí období od konce 18. století, kdy v Brně vznikly Lužánky jako první městský park v Českých zemích, přes zlatou éru korzování za Rakouska-Uherska a první republiky až po současnost, kdy brněnský veřejný prostor opět ožívá.

I krásné vycházkové hole znovu získávají na oblibě. V Brně je dokonce jediná česká prodejna zaměřená na hole. Mezi vystavenými hůlkami najdou návštěvníci i jednu raritu – hůlku ze sady, kterou v roce 2007 vytvořil Aleš Svoboda jako dar města skupině The Rolling Stones, která tehdy v Brně vystupovala.

Ve výstavě ale nepůjde jen o hole. Návštěvníci se v čase vrátí na místa, kde se kdysi korzovalo. Třeba na Koliště, kde kousek od dnešní oblíbené svíticí fontány stávala Wawrova kašna. Byly u ní kalíšky připevněné řetízky – a dnes jsou k vidění právě na výstavě. Návštěvníky zaujme také fotokoutek, v němž si pořídí stylovou retro fotku.

Výstava začne ve čtvrtek a potrvá až do 21. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…