Brno: Oprava Staré radnice může začít

29.12.2011 16:24

Oprava Staré radnice v Brně začíná provedením statického zajištění budovy objektu. Rada města Brna schválila ve středu 14. prosince 2012 smlouvu o dílo s firmou Komfort, a. s., která bude zakázku na základě výběrového řízení provádět. Jedná se o investici z rozpočtu města ve výši 19, 9 mil. Kč s tím, že práce by měly být hotové za cca jeden rok.

Brno: Oprava Staré radnice může začít
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Technický stav této památky byl již neúnosný, proto se město rozhodlo investovat dvacet milionů korun na zajištění statiky. V blízké budoucnosti bychom rádi Starou radnici více zpřístupnili a zatraktivnili pro veřejnost. Letos to byly například noční prohlídky se zaměřením na pozorování oblohy a v podobných akcích budeme pokračovat i po opravě,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

„Největšími problémy Staré radnice jsou praskliny na fasádě domů, kolem oken, ale i v interiéru. Věž, která byla k domu přistavěna, se nepatrnými trhlinami začíná pohybovat, což by mohlo do budoucna dělat problémy. Proto chceme mimo jiné zpevnit spojení domu a věže,“ sdělil první náměstek primátora Robert Kotzian.

Co vše budou roční úpravy Staré radnice zahrnovat?

Jedná se o statické zajištění budovy formou vrtaných mikropilotů v průchodu na nádvoří z ulice Radnické a v přilehlých místnostech a na nádvoří radnice. Dále bude provedeno stažení budovy pomocí ocelových rámů v místnostech, kde se objevují statické trhliny. Rovněž proběhnou restaurátorské práce na freskové malbě a prvcích z umělého mramoru ve Freskovém sále.

Z historie Staré radnice

Když se stavěla Stará radnice, pozvali si konšelé známého kamenického mistra, který se vyučil u nejslavnějších pražských mistrů. Chtěli, aby postavil radnici, jakou nikde jinde nemají. Pilgram, tak se mistr jmenoval, si sjednal mzdu, tři hřivny stříbra pro sebe, stavivo a plat pro své dělníky a začali. Po nějakém čase žádal Pilgram na městských radních o zálohu. Ti se však začali ošívat. Nechtěli vydat ani groš dřív, něž bude radnice hotová. To mistra popudilo. Nejdřív se snažil domluvit s pány po dobrém, ale když viděl, že nepořídí, rozhodl se jinak. Nechal svými kameníky vytesat nejdelší věžičku portálu nakřivo. Celé město se chodilo na pokroucenou věžičku dívat. Radní si mistra zavolali a nařídili mu, aby vše hned napravil. Ale Pilgram se jen pousmál a řekl: „Milí páni, vaše slova byla křivá zrovna tak jako věžička na portálu, a proto se ji nikdy nikomu nepodaří narovnat. Vždycky bude ukazovat světu vaši proradnost." Než se nadáli byl pryč. Marně ho všude hledali. Vykládalo se, že odešel do Vídně, kde v chrámu svatého Štěpána prokázal své umění. Do dnešních dní každý, kdo jde kolem radnice, obdivuje krásný portál. Mnozí však již přesně neví, proč je věžička křivá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…