Brno: Opravu Zelného trhu zdržel archeologický průzkum

07.10.2014 11:58

Zdlouhavý archeologický průzkum je hlavním důvodem prodloužení termínu dokončení rekonstrukce Zelného trhu. V centrální lokalitě náměstí označené jako etapa III. měl archeologický průzkum dle smluvního harmonogramu trvat 10 dní, ve skutečnosti trval 112 dní.

Brno: Opravu Zelného trhu zdržel archeologický průzkum
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Rada města Brna proto na své schůzi ve středu 1. října 2014 odsouhlasila nový termín předání díla. Namísto dokončení zakázky v lednu 2015 bude Zelný trh opraven v polovině května 2015 (410 dní) s navýšením ceny na celkových 66,9 mil. Kč. Provádění archeologického průzkumu vychází z legislativy ČR, konkrétně ze zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči.

Původní smlouva byla podepsána 25. března 2014 s celkovou investicí 60,4 mil. Kč a termínem dokončení 18. ledna 2015 (298 dní). Stavba je spolufinancována z prostředků Evropské unie – ROP Jihovýchod.

Historické náměstí Zelný trh se promění v tradiční odpočinkovou zónu, kde si lidé nejenom nakoupí ovoce a zeleninu, ale budou se zde moci také zastavit, odpočinout si a posedět. V rámci rekonstrukce celého prostoru zde budou vysázeny nové stromy (17 ks), dojde k opravě historické kašny Parnas. Ale nejenom to. Nově jsou navrženy vodní prvky – fontány – před Moravským zemským muzeem. Samozřejmostí je instalace laviček, odpadkových košů a stojanů na kola. Plocha celého náměstí bude nově zpevněna. Součástí rekonstrukce bude také instalace tří podzemních kontejnerů na separovaný odpad, a to v ústí do ulice Starobrněnské. Na náměstí se změní systém parkování.

Základní informace k rekonstrukci

Investor: statutární město Brno
Zhotovitel: IMOS Brno, a. s.
Finance: 66,9 mil. Kč (v tom dotace EU 48 mil. Kč)
Termín: 410 dnů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…