Brno: Participativní rozpočet zná vítěze, zaujala léčba i pohyb

11.01.2023 17:39 | Tisková zpráva

V participativním rozpočtu Dáme na vás, který Brno spustilo v roce 2017, jsou mezi navrhovateli i hlasujícími nejoblíbenější projekty pro děti, sport a zeleň. Tyto oblasti nechybí ani v posledním ročníku, nejvíce hlasů ovšem získala podpora onkologicky nemocných. Které nápady pro Brno zaujaly nejvíc?

Brno: Participativní rozpočet zná vítěze, zaujala léčba i pohyb
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Nejvíce hlasů (4 252 od 2 826 hlasujících) získalo pokračování projektu Nebýt na to sama – Ženy v onkoléčbě od navrhovatelky Andrey Novákové.

„Nová finanční podpora půjde na udržení onkokosmetické poradny a psychoterapeutické skupiny, na cvičení i videa, která pomohou zvládnout období nemoci jak pacientkám, tak jejich blízkým. Záměrem je také vytvořit zázemí pro právní a finanční poradenství, kde by pacientky získaly podporu při zvládání nelehké situace způsobené dlouhodobým onemocněním, včetně pomoci při návratu do zaměstnání nebo změně profese,“ shrnula Andrea Nováková.

I projekt na druhém místě (4 140 hlasů od 3 024 hlasujících) navazuje na předchozí úspěch a i ten se týká onkologické léčby, tentokrát dětí. „Rádi bychom pokračovali v komplexní podpoře péče o onkologicky nemocné děti, která by zahrnovala terapie, výživové poradenství, vzdělávací programy, volnočasové aktivity, asistenční služby nebo rehabilitační a edukační pomůcky,“ uvedla navrhovatelka Irena Vlahovičová.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Mezi vítěznými projekty je rovněž domek se dvěma klubovnami pro děti a seniory v Medlánkách (3 208 hlasů od 1 868 hlasujících). „V současné době je na území městské části zoufalý nedostatek prostor pro volnočasové aktivity dětí a mládeže, jichž neustále přibývá. V této lokalitě staré zástavby je také velké množství seniorů, kteří by přivítali prostory pro svou činnost,“ vysvětluje navrhovatelka Kateřina Puczoková.

Na trolejbus po novém chodníku

Zelenou od hlasujících dostala také výsadba stromů, renovace dětského hřiště v lesoparku Akátky mezi Vinohrady a Židenicemi nebo park plný pohybu v blízkosti bosonožské mateřské školy. Jeho součástí bude velké hrací centrum pro děti se sítěmi, úchyty, lanovými mosty, skluzavkami i uzavřenými tobogany; menší děti si vyhrají v pískové laboratoři.

Do vítězné sedmičky se ještě vešel chodník podél silnice mezi zastávkami Anthropos a Lesní na rozhraní Kohoutovic a Nového Lískovce. „Absence chodníku je nepříjemná zejména v situaci, když vám ujede trolejbus a musíte dlouho čekat na následující spoj, aniž byste si mohli čekání zkrátit chůzí k další zastávce. Vyšlapaná cesta svědčí o tom, že chodci tuto trasu používají, zároveň však v sobě skrývá nepohodlí v podobě bláta a nerovností,“ objasnil svůj návrh Jakub Kácel.

Od roku 2017 bylo v rámci participativního rozpočtu Dáme na vás dokončeno 35 vítězných projektů za 63 milionů korun a na dalších téměř třech desítkách se pracuje. V roce 2022 Brňané vybírali ze 47 finálových návrhů, do hlasování se během listopadu zapojilo více než 13 tisíc lidí. Na právě uzavřený 6. ročník město Brno vyčlenilo ze svého rozpočtu 35 milionů korun, maximální limit na jeden návrh se zvedl ze 3 na 5 milionů korun. To umožnilo Brňanům navrhovat větší projekty. Všechny vybrané nápady se obratem začnou připravovat, aby se je podařilo dokončit do tří let, jak stanovují zásady participativního rozpočtu. Více se dozvíte na webu ZDE.

O finalistech mohli hlasovat pouze občané města Brna starší 18 let. Každý občan měl k dispozici 5 kladných hlasů a 2 záporné, které mohl podle svého uvážení rozdělit mezi jednotlivé návrhy. Hlasovalo se od 1. do 30. listopadu 2022.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …