Brno: Poplatek za komunální odpad

12.06.2011 11:28

Dne 31. května 2011 skončil letošní termín splatnosti místního poplatku za komunální odpad.

Brno: Poplatek za komunální odpad

Případné nedoplatky je možno hradit kromě bezhotovostních plateb už jen v místě sídla oddělení správy poplatku v Šumavské ulici č. 33. Pokladny na Malinovského náměstí 3 jsou již uzavřeny. Výběr v hotovosti na přepážkách proběhl letos bez větších front a pokladní se setkali s příznivým ohlasem občanů. Při tomto kontaktu se podařilo vyřešit množství nejasností, jako například dřívější nedoplatky, přeplatky či osvobození dětí v početnějších rodinách.

K dnešnímu dni je na účtu pro výběr poplatků za komunální odpad 155,2 milionu Kč, což představuje 310,4 tisíc osob. Pokladnami prošlo 66 % této částky (102,5 mil. Kč), bankovními převody z účtů 31 % plateb (48,7 mil. Kč), poštovními poukázkami poplatníci zaslali 3 % plateb (4 mil. Kč) V termínu splatnosti bylo tedy uhrazeno více než 85,4 % částky rozpočtu, která pro letošní rok činí 181 600 000 Kč. Ti, kteří dosud nesplnili svoji poplatkovou povinnost, se vystavují nebezpečí navýšení poplatku za nedodržení termínu splatnosti.

Srovnání výsledků k datu 6. 6. z předchozích let:
2007: 153 mil. Kč; 2008: 156 mil. Kč; 2009: 150 mil. Kč; 2010: 156 mil. Kč

V měsíci červnu budou rozepisovány společné platby jednotlivým poplatníkům a budeme se písemně obracet na ty, kteří mají přeplatek, s žádostí o určení, komu platbu přidělit. Bude následovat úprava předpisů u dětí osvobozených od poplatku na základě prohlášení zákonných zástupců, vyčíslení dlužníků a analýza složení skupiny neplatičů (dle věku, platební morálky v uplynulých letech, dostupnosti poplatníka atd.).

V červenci zahájíme rozesílání výzvy s upozorněním na nedoplatek a poté platební výměry. Analýza skupin neplatičů poslouží k následnému vyměření zvýšení v zákonné sazbě s individuálním přístupem. V loňském roce bylo provedeno navýšení téměř na dvojnásobek poplatku, přičemž zákon umožňuje až trojnásobné navýšení. Exekuční referát rozešle výzvy k součinnosti bankám, správě sociálního zabezpečení, úřadu práce, zaměstnavatelům apod. V prosinci bude zahájen tisk exekučních příkazů.
Informace o poplatku jsou průběžně aktualizovány na www.brno.cz/odpady.

Všem, kteří uhradili poplatek v termínu splatnosti, děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…