Brno: Práce na Špilberku jsou hotové, v dubnu se otevře lapidárium

11.02.2020 10:04

Na návštěvníky hradu Špilberk čeká v letošním roce novinka. V dubnu se v bývalém vodojemu otevře lapidárium, tedy expozice kamenných prvků. Na jeho vybudování se pracovalo od léta 2017.

Brno: Práce na Špilberku jsou hotové, v dubnu se otevře lapidárium
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Muzeum města Brna převzalo hotovou stavbu ve čtvrtek 6. února 2020. „Prostory lapidária nyní musíme uklidit a připravit. V severním přístavku zařídíme restaurátorské dílny a pokladnu pro kasematy. Když bude vše nachystané, budeme moci na začátku sezony otevřít, ideálně v dubnu,“ přiblížil Michael Kalábek, tiskový mluvčí Muzea města Brna.

Lapidárium ponese název Chrám kamene a lidé v něm uvidí sochy, středověké náhrobky nebo zachráněné kamenné ozdoby ze zaniklých brněnských staveb – např. gotické okno či svorníky klenby z Královské kaple, která stávala na dnešním Dominikánském náměstí. Muzeum zde bude vybírat samostatné vstupné, ale počítá se i s kombinovaným vstupným například se vstupenkou Poznejme celý Špilberk.

Vedle vodojemů stavbaři zrekonstruovali i část východní a severní hradby, severovýchodní bastion a navazující vstup do kasemat. V severním přístavku vznikly restaurátorské dílny a sklady a upraveno bylo i venkovní prostředí této části hradu.

Celkově stály práce 98,7 milionů korun s DPH, evropské dotace pokryjí téměř celou částku.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…