Brno: Stoletá Masarykova univerzita na výstavě

20.05.2019 7:35

Výstava MUNI 100 a filmový festival MUNIFESTO jsou další dílky „slavnostního puzzle“, které postupně vytvářejí obraz jubilující Masarykovy univerzity. Výstava v Místodržitelském paláci potrvá do 30. září.

Brno: Stoletá Masarykova univerzita na výstavě
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Masarykova univerzita se jako „dáma v nejlepších letech“ chce u příležitosti svého výročí představit co nejširší veřejnosti reprezentativní a přístupnou formou. Ke splnění tohoto nesnadného úkolu si přizvala další úctyhodnou instituci – Moravskou galerii.

V přízemí Místodržitelského paláce tak ve spolupráci Mendelova muzea MU a Moravské galerie vznikla netradiční expozice, která se snaží návštěvníky vtáhnout do atmosféry školy. Jejím jednotícím prvkem se stala umělecká instalace slovenského umělce Jara Vargy, která ztvárňuje knihovnu závěrečných prací absolventů. Do předtištěných knižních hřbetů budou dobrovolníci během celého trvání výstavy vepisovat na 140 tisíc názvů diplomových či doktorských prací.

„Když jsme uvažovali nad tím, co by v oblasti umění mohlo nejlépe vyjadřovat reprezentativnost školy, vzpomněli jsme si na slovenského umělce Jara Vargu, který pracuje s fenoménem knihovny. A právě ta je dobrou metaforou univerzity,“ vysvětlil kurátor výstavy z Moravské galerie Ondřej Chrobák. Jeho kolega kurátor a současně ředitel Mendelova muzea Ondřej Dostál pak doplnil, že názvy a témata závěrečných studentských prací symbolicky ukazují, jak se univerzitě v uplynulých sto letech dařilo plnit hlavní úkol – vychovávat kvalitní absolventy.

Historii univerzity až po současnost si návštěvníci mohou zrekapitulovat hned ve vstupní chodbě na časové ose zachycující první zmínky o jejím vzniku, významné události a osobnosti. Mimo jiné pak také uvidí zřizovací listinu univerzity, čestné doktoráty Leoše Janáčka či Václava Havla, fotografie významných osobností, seznamy předmětů, indexy někdejších studentů či některé z univerzitních insignií. Ty používané, například rektorské žezlo, ale budou občas z pochopitelných důvodů na výstavě chybět. A obměňovat se budou i některé další exponáty.

Výstavu doplňují videoprojekce a informace o vybraných projektech všech devíti fakult MU. V závěru expozice pohlédnou návštěvníci do tváří současné univerzity, kde fotografie studentů i akademiků vytvoří písmena nového loga univerzity – MUNI. Více informací je možné získat ZDE.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…