Brno: Týden vědy. Používá vesmírná sonda opalovací krém?

30.10.2015 14:40

V pořadí patnáctý ročník Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR se bude konat od 1. do 15. listopadu po celé republice. V Brně se návštěvníkům nabídne více než 50 akcí, například dny otevřených dveří, přednášky, workshopy, semináře či projekce dokumentárních filmů.

Brno: Týden vědy. Používá vesmírná sonda opalovací krém?
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Na Týden vědy chystáme spolu s Akademií věd České republiky sérii odborně-populárních přednášek,“ říká ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. „Budeme se bavit o světle, o problematice vody v krajině či o některých významných vědcích, např. Georgi Placzkovi. Návštěvníci se dozvědí, zda se vesmírná sonda maže opalovacím krémem, jaká je budoucnost naší planety a další zajímavosti. Navíc se v pondělí 9. listopadu odehraje první ročník Českého fulldome festivalu, který se zabývá speciálními filmy pro digitária,“ nastiňuje Dušek.

Na týden vědy se chystá také Moravská zemská knihovna. „Veřejnosti bude například poprvé přístupné pracoviště pro digitalizaci gramofonových desek,“ říká Veronika Kašpárková z Odboru informačních služeb MZK. „Také budeme prezentovat naše oddělení výzkumu a vývoje. Týden vědy a techniky pak již tradičně doplní komentovaná prohlídka knihovny, přičemž mimořádně budou k nahlédnutí jinak neveřejné prostory,“ láká Kašpárková.

Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR nabídne exkurzi do svých laboratoří. Po ní lze zhlédnout představení Úžasného Divadla Fyziky ÚDiF Svět hadíma očima. Divadlo začíná vždy nejdříve 90 minut po termínu zahájení exkurze a k jeho návštěvě není třeba registrace.

V rámci festivalu se kromě toho představí i další instituce. Mendelova univerzita otevře laboratoř virtuální reality a představí lego robota či 3D tiskárnu. Životem samotného G. J. Mendela vás provede profesorka Eva Matalová z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR. A v Literární kavárně Knihkupectví Academia se dá například zjistit, kde lze v Česku spatřit rysa ostrovida.

Vstup na všechny festivalové akce je bezplatný. Z kapacitních důvodů je však třeba si na některé akce rezervovat místo. Více informací najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…