Brno: Ústřední hřbitov si připomíná jubilejních 140 let

07.07.2023 19:06 | Tisková zpráva

Brno si letos připomíná 140 let od otevření Ústředního hřbitova, který je největší městskou plochou svého druhu u nás. Právě při jeho jubileu se pořádají atraktivní akce pro veřejnost, jako jsou komentované procházky či venkovní výstava.

Brno: Ústřední hřbitov si připomíná jubilejních 140 let
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Prohlídky se uskuteční celkově čtyři, a sice v termínech 26. července, 23. srpna, 4. října a 5. listopadu vždy od 17 hodin. Kapacita procházek je však omezena na 30 lidí, proto je nutné si rezervovat místo na konkrétní den přes e-mail dostalova@hrbitovybrno.cz. Prohlídka s komentářem zabere zhruba 80 minut a její cena činí 100 korun.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25771 lidí

Venkovní výstavu najdete v blízkosti vstupu do areálu hřbitova z Vídeňské ulice. Až do 30. září vám přiblíží historii i vývoj nejvýznamnějšího brněnského pohřebiště. Prohlédnout si ji můžete v otvírací době hřbitova: do konce září mezi 7 a 19 hodinou.

V neposlední řadě se chystá na 4. září slavnostní otevření velké obřadní síně po déle než rok trvající rekonstrukci. Síň byla postavena podle návrhu Bohuslava Fuchse a Josefa Poláška v letech 1925–1926 a nachází se také v blízkosti vchodu na hřbitov z ulice Vídeňské. Také v ní se plánují na podzim komentované prohlídky, jejich rozpis bude znám po letních prázdninách.

Vrcholem celoročního programu se pak stane koncert k výročí založení hřbitova přímo v obřadní síni. Konkrétní informace k akcím postupně zveřejní Správa hřbitovů města Brna na svém webu ZDE.

Ústřední hřbitov města Brna se rozprostírá poblíž Vídeňské ulice, přičemž jeho slavnostní otevření se datuje do 3. listopadu 1883. Tehdy zabíral 28 hektarů a postupně se rozšířil až na aktuálních 43, respektive 56 hektarů s parkem.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…