Brno: V Urban centru jsou vystaveny návrhy na novou podobu parku Hády

03.08.2017 8:35

Studenti z brněnských univerzit sdružení pod iniciativou Studentské Brno chtějí změnit bývalé odkaliště mezi Vinohrady a Líšní na městský park vhodný k rekreaci a volnočasovým aktivitám. Ve spolupráci s městem Brnem vyhlásily Teplárny Brno, které jsou vlastníky části dotčeného území, architektonicko-krajinářskou soutěž na možnou podobu území. Návrhy jsou od 3. do 25. srpna vystaveny v Urban centru.

Brno: V Urban centru jsou vystaveny návrhy na novou podobu parku Hády
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Se studenty se již dlouhou dobu pravidelně potkávám, připravuji konkrétní projekty na rozvoj města a oceňuji tento jejich nápad na zvelebení této dlouhodobě zanedbávané lokality. Díky vyhlášené architektonicko-krajinářské soutěži věřím, že se brzy dočkáme nové podoby území, kde vznikne jeden z největších parků v Brně, který bude časem obyvatelům města sloužit k relaxaci,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

„Aktuálně je ve vzájemné spolupráci s vítězným týmem zapotřebí dopracovat studii do fáze řádné projektové dokumentace k územnímu řízení a následně realizační projektové dokumentace. Na realizaci se budou podílet sami studenti a obyvatelé dotčených městských částí, díky jejichž pomoci tak bude vznik parku komunitní záležitostí. Vedení města a Tepláren je připraveno podpořit tento projekt finančně,“ řekl náměstek primátora Petr Hladík.

Do architektonicko-krajinářské soutěže se mohl zapojit jakýkoliv tým z univerzitních studentů a navrhnout novou podobu parku. „Najít využití pro lokalitu na Hádech jsme chtěli již dlouho. Projekty, s nimiž nás oslovily v minulosti různé subjekty, se ale nakonec ukázaly jako neproveditelné. Studenti však přišli s jasnou vizí, která vycházela z dané lokality,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. „Ze soutěže vzešly kvalitní studie, které se nám líbí,“ dodal Fajmon s tím, že Teplárny Brno jsou připraveny i nadále realizaci projektu aktivně podporovat.

Nevyjasněné majetkové vztahy částečně předurčily podmínky vypsané soutěže. V budoucím parku není možné například umístit stavby trvalého charakteru. Jednou z hlavních podmínek bylo také citlivé využití plochy určené pro změnu i s ohledem na okolní krajinu blízkého lomu Hády a okolí.

„Je výborné, že se na tvorbě parku podílí studenti. Přináší do něj nový neotřelý pohled a získávají zkušenosti do svého života a budoucího zaměstnání. Jediné, co jsme po studentech chtěli, bylo to, aby respektovali podloží, které se nachází pod několikametrovou vrstvou zeminy, a neprováděli zde žádný její významný přesun. Zároveň jsme dbali na zachování přírodního rázu,” řekl Michal Hořínek, který je ambasadorem Studentského Brna.

Do soutěže se přihlásilo přes 60 studentů a finální podklady odevzdalo 6 týmů složených z různých univerzit.

V polovině července proběhlo hodnocení šesti studentských návrhů třináctičlennou odbornou komisí, kterou tvořili zástupci Tepláren Brno, docenti z MENDELU nebo VUT a odborníci z praxe (například z Veřejné zeleně města Brna, Lesů města Brna nebo přímo i z kanceláře architekta města Brna). Zastoupena byla i městská část Brno-Vinohrady a Magistrát města Brna.

„Nápad na přeměnu neudržované lokality na přírodní park Mendelova univerzita podporovala již od začátku četnými odbornými konzultacemi a pomocí při odborných průzkumech v lokalitě. To, že se studenti Mendelovy univerzity mohou v rámci výuky přímo zapojit do tvorby parku a námi předávané teoretické znalosti nejenom zkusit aplikovat do promyšlené konkrétní studie, ale pomoci i při samotné realizaci, je pomyslnou třešničkou na dortu a jsme rádi, že MENDELU dokáže pro praxi připravit takto konkurenceschopné absolventy,“ dodal prorektor Mendelovy univerzity a předseda hodnotící komise Martin Klimánek.

V letošním roce již celou lokalitu o rozloze 21 ha studenti kompletně vyčistili od černých skládek. Pod dozorem odborníků Mendlovy univerzity zmapovali celou lokalitu vč. stavu stromů. V místě chtějí zajistit trvalou údržbu, aby se zde odpad znovu nehromadil.

Největší park v Brně by měl začít vznikat již v zimě, a to postupně v několika odborně řízených etapách, do kterých chce magistrát a městská část Brno-Vinohrady zapojit i veřejnost. Na samotnou realizaci budou dohlížet odborníci z Mendelovy univerzity v Brně. Na výstavě soutěžních návrhů v Urban centru se návštěvníci mohou se všemi studiemi důkladně seznámit a také v rámci Ceny veřejnosti s odměnou 5.000 Kč hlasovat pro návrh, který je nejvíce zaujme.

„V nejbližších dnech a týdnech připravuje Studentské Brno společně s magistrátem a Teplárnami Brno veřejné hlasování o název parku. Hlasovat lze na www.parkhady.cz nebo přímo na výstavě,“ dodal náměstek primátora Petr Hladík.

Výsledky soutěže:

1. místo – Bc. Sebastian Loder, Bc. Nina Krajčírová, Bc. Vojtěch Urban, Bc. Peter Mezei, Bc. Veronika Očadlíková
2. místo – Jan Schleider, Adam Kořistka, Alena Mynarčíková
3. místo – Martin Horký, Martina Bláhová, Jan Waldhauser

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…