Brno: Vítáme tu vodicí psy. Vyzvedněte si nálepku na dveře své provozovny

27.11.2019 14:47

Málokdo ví, že umožnit vstup do provozovny vodicím a asistenčním psům je povinnost, kterou ukládá zákon. Málokdo si taky dovede představit, jaké je se pohybovat a orientovat v prostoru odkázaný na pomoc vodicího psa. Nálepka na dveřích objektu usnadňuje nevidomým vstup a pomáhá předcházet nedorozuměním. Nálepka je k dispozici zdarma na Magistrátu města Brna.

Brno: Vítáme tu vodicí psy. Vyzvedněte si nálepku na dveře své provozovny
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Žádáme zejména majitele restaurací a kaváren, kde nálepky pomáhají při komunikaci, o jejich nalepení. Díky nim se nevidomý při vstupu vyhne nepříjemnému momentu a reakcím okolí, kdy vlastně neví, jestli je jeho pes lidmi v místě vítán,“ přibližuje smysl projektu Radim Paseka, koordinátor Magistrátu města Brna pro osoby se zrakovým postižením. Nálepka upozorní na přítomnost vodicího psa také ostatní lidi v prostoru, kteří s ním mohou dopředu počítat.

Projekt „nálepka“ dva roky společně provozují Odbor zdraví Magistrátu města Brna a Škola pro výcvik vodicích psů Milana Dvořáka. Podařilo se jim rozdat stovky nálepek. Zhruba sto jich plní svůj účel, zejména na dveřích nemocnic, úřadů, nákupních center a škol. „Nicméně je třeba dostat je také na dveře restaurací, kaváren a dalších prostor, kde stále chybějí," dodal Paseka.

nálepka

Nálepka je zdarma k vyzvednutí na Odboru zdraví Magistrátu města Brna na Dominikánském nám. 3. Zájemci mohou zavolat na telefonní číslo 542 172 461 a psát na e-mail paseka.radim@brno.cz. Nalepuje se na vstupní dveře, vrata či bránu provozoven a dalších objektů. Tipy na umístění mohou dávat i občané nebo organizace zdravotně postižených. Veškeré informace o nálepce a dalších projektech včetně kontaktů najdete ZDE.

Společně s nálepkou je distribuován průvodní informační leták s desaterem, jak přistupovat ke psům se speciálním výcvikem (např. jak správně reagovat a čeho se při setkání vyvarovat).

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…