Brno: Vítězové šifrovací hry objevili Ponávku

28.05.2018 19:11

Nejrychlejší týmy čtvrtého kola šifrovací hry Brno, co není se seznámily s třetí největší brněnskou řekou – Ponávkou. Na rozdíl od Svratky a Svitavy k ní totiž lidé ve městě nemají běžně přístup, protože protéká podzemním tunelem. Na nevšední procházku pod sídlištěm Lesná se vydalo 24 lidí.

Brno: Vítězové šifrovací hry objevili Ponávku
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Poslední část jarní části soutěže se věnovala projektu Voda v Brně, který v sobě zahrnuje protipovodňová opatření na hlavních brněnských tocích a dále revitalizaci Staré Ponávky a Holáseckých jezer. Šifru se pokusilo rozlousknout 157 týmů, úspěšně ji vyřešilo 64. Celkem už se do všech kol hry zapojilo 300 týmů.

Výherci se sešli v 18 hodin u královopolského nádraží, odkud pokračovali ke vchodu do štoly. „Dokud nebyla splašková voda oddělena, tak by to vyplavovalo Brno. Proto se dešťové vody svedly do podzemí a vyústěné jsou až v Cacovicích. I když zde Ponávka vypadá jako potůček, hrozilo by při velkých deštích zaplavení tunelu," varoval před vstupem do štoly Luděk Smeták z Brněnských vodáren a kanalizací. Pracovníci vodáren celý den monitorovali stav vody a počasí s tím, že by při špatných podmínkách vstup zakázali. To se však nestalo.

Všichni se tedy s helmami vydali do podzemní štoly, kterou protéká Ponava. „Čekali jsme podzemí plné zákrut, jezírek a netopýrů. Cesta byla poněkud náročnější, ale dalo se to zvládnout," zhodnotil nevšední zážitek Vít Křížka z týmu Teplíků. Tříkilometrová trasa končila u Cacovického náhonu. Po výstupu z tunelu pak všichni navštívili vírový odlučovač hrubých nečistot Třískalova.

Sto týmů s nejvyšším počtem bodů postoupí do finále

"Prošli jsme všechny čtyři části soutěže. V poslední, která se věnovala projektu Voda v Brně, se nám nejvíc líbily samotné šifry, hlavně 3D kostka. Jediný problém byl ten, že jsme u sebe neměli v lahvi vodu, kterou jsme potřebovali k vyluštění jedné šifry. Celkově si ale myslíme, že nejtěžší byla Tramvaj Plotní," dodala Jana Kvapilíková z týmu Psychiatrická léčebna.

I když se jednalo o poslední kolo jarní fáze šifrovací hry, její dění zdaleka nekončí. Všechna čtyři kola jsou stále spuštěná a lze se do nich zapojit až do 31. května. Sto týmů s nejvyšším počtem bodů následně postoupí do finále, které se uskuteční 3. června na brněnském výstavišti v rámci Festivalu RE:PUBLIKA. Tam na ně bude čekat speciální šifra. Na 30 vítězných týmů pak čekají odměny a na 3 nejlepší speciální zážitkové ceny, jako je například plavba pod Petrovem nebo let balonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…