Brno: Vodojemy na Tvrdého - město chce zpřístupnit celý areál

13.08.2020 15:47

Provést stavebně-historický průzkum, rozhodnout o konkrétním využití pro každý z vodojemů, přizpůsobit tomu jejich úpravu s respektem k jejich památkové opravě. Ke zpřístupnění vodojemů na Žlutém kopci, které má vedení města v plánu, vede ještě celá řada kroků. Ten první udělali radní minulý týden, když souhlasili se zpracováním investičního záměru.

Brno: Vodojemy na Tvrdého - město chce zpřístupnit celý areál
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

V areálu při ulici Tvrdého jsou celkem tři podzemní vodojemy. Do všech původně vedly jen šachty nebo žebříky. Sloužily jako zásobárna pitné vody a tím pádem bylo potřeba, aby se tam dostali jen lidé, kteří měli na starosti obsluhu a údržbu vodojemů. Aby bylo možné otevřít prostory, od roku 1997 nevyužité, veřejnosti, je nutné z hlediska bezpečnosti vybudovat hlavně nové vstupy. Kvůli bezpečnosti je potřeba, aby v každém z vodojemů byl navíc i nouzový východ. Vyřešit se musí nasvětlení, sociální zařízení atd. Ve zpřístupněných vodojemech by mohl vzniknout nejen prostor pro prohlídky, ale také třeba muzeum vodárenství. V úvahách se objevuje i možnost jeden z vodojemů opět zatopit a prohlídku prostor absolvovat na lodičkách.

Do prvního vodojemu zbudovalo město technický vstup loni, takže se dá využít k mimořádným prohlídkám. Bez nouzového východu a dalších atributů jej ale nelze zpřístupnit plnohodnotně. Zájem lidí o prostory je přitom enormní, stovky vstupenek na prázdninové prohlídky zmizely během několika minut. Informace o termínech prohlídek jsou ZDE.

Tři vodojemy pod Žlutým kopcem mezi ulicemi Tvrdého a Tomešovou vznikly na přelomu 19. a 20. století podle projektu anglického stavitele Thomase Docwryho. Dva z nich jsou postaveny z červených pálených cihel bez použití oceli, dřeva nebo železobetonu, třetí, nejmladší vodojem patrně z roku 1910 pak tvoří dvě betonové nádrže. Celkem měly tyto vodárenské objekty objem více než 20 tisíc kubických metrů a čerpala se do nich voda z úpravny v Pisárkách. Z provozu byly odstaveny až v roce 1997, od té doby jsou prázdné a zakonzervované. V roce 2019 Ministerstvo kultury prohlásilo soubor staveb „Historický vodárenský areál“ za kulturní památku.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…